Η AMD παρουσίασε κάτι που αλλάζει τα δεδομένα στη βιομηχανική τεχνητής νοημοσύνης, τους επεξεργαστές της σειράς Ryzen 8000 Embedded. Αυτοί οι επεξεργαστές είναι οι πρώτοι που ενσωματώνουν μια NPU που βασίζεται στην αρχιτεκτονική XDNA, ειδικά σχεδιασμένη για να διαχειρίζεται απαιτητικούς φόρτους εργασίας σε βιομηχανικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Οι Ryzen 8000 έχουν εντυπωσιακές προδιαγραφές. Χτισμένοι σε μια πρωτοποριακή διαδικασία 4nm, συνδυάζουν την αρχιτεκτονική CPU Zen 4, τη GPU αρχιτεκτονικής RDNA 3 και την ολοκαίνουργια NPU αρχιτεκτονικής XDNA. Αυτές οι μονάδες παρέσουν εκπληκτική υπολογιστική ισχύ AI 39 TOPS, με την ίδια την NPU να συνεισφέρει 16 TOPS.

Ωστόσο, η δυναμή των AMD Ryzen 8000 Embedded δεν σταματά στην τεχνητή νοημοσύνη. Η σειρά διαθέτει πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως τα 20 lanes από high-speed PCIe Gen 4 συνδεσιμότητας που εξασφαλίζουν αποδοτική μεταφορά δεδομένων και η υποστήριξη μνήμης dual-channel DDR5 5600 με ECC που διατηρεί την ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Τα μηχανήματα με τους Ryzen 8000 Embedded μπορούν να χειριστούν εντυπωσιακές οπτικές απεικονίσεις με τη δυνατότητα τροφοδοσίας τεσσάρων ανεξάρτητων οθονών 4K. Η αποκωδικοποίηση και κωδικοποίηση υλικού για δημοφιλείς κωδικοποιητές βίντεο, όπως AV1, H.264 και H.265, καθιστά την επεξεργασία βίντεο παιχνιδάκι.

Για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες, η σειρά AMD Ryzen 8000 Embedded διατίθεται σε τέσσερα διαφορετικά μοντέλα. Για την προώθηση ενός ισχυρού οικοσυστήματος γύρω από αυτούς τους επεξεργαστές, η AMD συνεργάζεται με ODM, όπως οι Advantech, ASRock και iBASE.

Με την τεχνητή νοημοσύνη να γίνεται όλο και πιο mainstream, η έρευνα επιταχύνεται σε μεγάλο βαθμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εταιρείες όπως η Nvidia και η AMD κατασκευάζουν νεότερα chip τεχνητής νοημοσύνης για έρευνα μεγαλύτερης κλίμακας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.