Σε όλη την ιστορία της Γης υπήρχαν ζώα που θα μπορούσαν να δαγκώσουν πολύ άσχημα αν ήθελαν. Έχουμε τις ύαινες, με σαγόνια που συνθλίβουν κόκκαλα, μέχρι τα σαγόνια της τίγρης και τα σαγόνια του μεγαλόδοντα, που κόβουν άνθρωπο στη μέση με ένα δάγκωμα. Ποιο ζώο όμως που έζησε στη γη έχει τα πιο αιχμηρά δόντια; Για να το βρούμε αυτό θα πρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο.

Ένα μαλακόσωμο ζώο με σώμα σαν χελιού κολυμπούσε κάποτε στον πλανήτη Γη στην Προκάμβρια εποχή. Ο λόγος για τα κωνόδοντα, που έζησαν πριν από 500 εκατομμύρια μέχρι 200 εκατομμύρια χρόνια πριν, μέχρι που εξαφανίστηκαν κατά την Τριαδική-Ιουρασική περίοδο. Αν και μικροσκοπικά, με μήκος μόλις μερικά εκατοστά, ήταν μερικά από τα πιο επιτυχημένα σπονδυλωτά που έζησαν ποτέ, από άποψη ανθεκτικότητας και εξοπλισμού. Το στόμα τους δεν περιείχε σαγόνια, αλλά πολλές μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με δόντια, γνωστές ως στοιχεία, που είχαν άκρες πλάτους μόλις 2 μικρομέτρων.

«Είναι σχεδόν σαν ένα σετ βελονών που δείχνουν έξω από το δόντι», δήλωσε ο Δρ. Άλιστερ Έβανς από το Πανεπιστήμιο Μόνας στο Australian Geographic.

Λέγεται ότι το κωνόδοντα  Wurmiella excavata είχε κοφτερές σαν ξυράφι δομές που επεξεργάζονταν το θήραμα από αριστερά προς τα δεξιά, αντί για την τυπική κίνηση πάνω-κάτω που βλέπουμε σήμερα. Τα κωνόδοντα είναι πιθανότατα τα πρώτα πλάσματα που ανέπτυξαν δόντια και μάλιστα ήταν οι πιο κοφτερές οδοντικές δομές που έχουμε βρει και μετρήσει ποτέ.

αιχμηρά δόντια
Αυτά τα απολιθωμένα δόντια, μήκους μόνο 1 χιλιοστού, επέτρεπαν στα κωνόδοντα να διασπούν την τροφή χωρίς να ασκούν μεγάλη δύναμη. (Πίστωση: D. Jones)

«Θέλαμε να μάθουμε πώς αυτά τα ευαίσθητα δόντια ταιριάζουν μεταξύ τους και πώς θα μπορούσαν να εκτελούν λειτουργίες σίτισης», δήλωσε σε μια δήλωση ο Philip Donoghue, παλαιοβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και συν-συγγραφέας μιας εργασίας του 2012.

Το Starlink με μια ανακοίνωση έκπληξη για όλους!

Ο κωνόδοντας σύμφωνα με τη μελέτη, δε μασούσε την τροφή με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς, αλλά πιθανότατα βασιζόταν στις συγκεντρωμένες δυνάμεις που ασκούνταν μέσω κάθε εξαιρετικά αιχμηρής άκρης των δοντιών. Αυτό είναι λογικό δεδομένης της έλλειψης σιαγόνων, καθώς θα βασίζονταν στην αιχμηρή άκρη κάθε δοντιού και όχι σε μια ισχυρή δύναμη δαγκώματος για να καταναλώσουν το θήραμα.

Η ομάδα πιστεύει ότι τα κωνόδοντα θα μπορούσαν να ακονίσουν τα αιχμηρά δόντια τους και να επιδιορθώσουν τα φθαρμένα δόντια, ένα χαρακτηριστικό που φαίνεται να μην έχει μεταδοθεί από γενιά σε γενιά.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.