Τα εν λόγω άρθρα ιατρικής φύσεως βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες που επισυνάπτονται στο τέλος του άρθρου, με συνδέσμους προς αυτές όπου ο αναγνώστης μπορεί να τις διαβάσει αναλυτικά. Τα άρθρα μας δεν αντικαθιστούν σε καμιά περίπτωση την ιατρική συμβουλή
Σε μια άκρως σημαντική ανακοίνωση επιστήμονες πέτυχαν να χρησιμοποιήσουν τον ιό του έρπητα και να τον μετατρέψουν σε σύμμαχο για τον καρκίνο. Περίπου 10 χρόνια έχουν περάσει από τότε που για πρώτη φορά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε την πρώτη θεραπεία για τον καρκίνο με βάση τον ιό, ωστόσο μια άλλη σωτήρια θεραπεία φαίνεται ότι προετοιμάζεται.
Πιο συγκεκριμένα, ένας γενετικά τροποποημένος ιός του απλού έρπητα, που φέρει την ονομασία RP1, έχει αποδειχθεί ικανός στη καταστροφή προχωρημένων καρκινικών όγκων μελανώματος ακόμη και όταν αυτοί βρίσκονται βαθιά στο σώμα.
ΕΛΤΑ: 5 ημέρες χρόνος αναμονής για ένα ρημάδι φάκελο
Σύμφωνα με την κλινική μελέτη, η διαδικασία περιελάμβανε την έγχυση του RP1 σε όγκους μελανώματος πάνω ή ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος ή βαθιά μέσα σε αυτό. Σε ασθενείς που ανταποκρίθηκαν θετικά στη θεραπεία, ακόμη και όγκοι στους οποίους δεν χορηγήθηκε άμεσα, το φάρμακο άρχισαν να συρρικνώνονται.
Τα αποτελέσματα της εργασίας μας υποδηλώνουν ότι το RP1 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη στόχευση του καρκίνου σε ολόκληρο το σώμα και όχι μόνο στον όγκο που τοποθετήθηκε, καθώς ορισμένοι όγκοι είναι αδύνατο να τους προσεγγίσεις, ανέφερε ο ογκολόγος Gino Kim In από το Πανεπιστήμιο της Νίτιας Καλιφόρνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο FDA χορήγησε προτεραιότητα εξέτασης της αποτελεσματικότητας της θεραπείας εφόσον συνδυαζόταν με την ανοσοθεραπεία nivolumab (εμπορική ονομασία Opdivo) καθώς θεωρείται ότι οι δυο αυτές φαίνεται να αποτελούν τη λύση στο μελάνωμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεραπεία με τον έρπητα δεν προκαλεί έρπητα στους ίδιους τους ασθενείς. «Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά, επειδή το μελάνωμα είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος για τους ενήλικες και περίπου οι μισές από τις περιπτώσεις προχωρημένου μελανώματος δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις διαθέσιμες σήμερα ανοσοθεραπευτικές θεραπείες»
Πηγές:
- Response analysis for injected and non-injected lesions and of the safety and efficacy of superficial and deep/visceral RP1 injection in the registrational cohort of anti–PD-1–failed melanoma patients of the IGNYTE trial.
- Modified Herpes Virus Found to Shrink Deadly Skin Cancers in Clinical Trial
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.