Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο μας και παρουσιάζουν με τον καλύτερο τρόπο τα Φαράγγια του Άρη, πραγματικά είναι κάτι που κόβουν την ανάσα. Ωστόσο, δεν είναι απλώς μια απίστευτη φωτογραφία του Κόκκινου Πλανήτη την άνοιξη, αλλά μια κρίσιμη προειδοποίηση για τις ριπές σκόνης που βιώνει αυτός.
Το Curiosity της NASA έκανε μια βόλτα κατά μήκος της κορυφογραμμής Gediz Vallis στο νότιο ημισφαίριο του Άρη αυτή την εβδομάδα. Όμως το σκάφος της NASA, το οποίο εξερευνά από το 2014 το ύψους τριών χιλιομέτρων όρος Sharp, πρέπει να επαγρυπνεί για πιθανούς διαβόλους σκόνης που θα μπορούσαν να εμφανιστούν γύρω του.
Η Sharon Wilson Purdy, πλανητική γεωλόγος στο Smithsonian National Air and Space Museum, περιέγραψε την τοποθεσία στον Άρη ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο, για να μελετηθεί η κορυφογραμμή που ονομάστηκε Fascination Turret. Ελπίζουμε να αξιολογήσουμε τις διαδικασίες που εναπόθεσαν τα ιζήματα σε αυτή τη ράχη για να κατανοήσουμε πώς σχηματίστηκε και πώς διαβρώθηκε αργότερα και έφθασε μέχρι και τη σημερινή της μορφή, τονίζει.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι Curiosity εξερευνά ένα βασικό περιβάλλον που θα μπορούσε να είναι φιλόξενο για μικροσκοπικούς μικροοργανισμούς, αν ποτέ κατοικούσαν στον Άρη. Το βουνό πιστεύεται ότι ήταν διαποτισμένο με ρυάκια πριν από ολόκληρα δισεκατομμύρια χρόνια.
Το Gediz Vallis είναι μια περιοχή που ενδιαφέρει τους επιστήμονες, οι οποίοι αναζητούν αποδείξεις ότι ο Άρης ήταν κάποτε υγρός, ζεστός και περισσότερο γήινος. Λένε ότι αρχαίες, ταχέως κινούμενες κατολισθήσεις παρέσυραν λάσπη και γιγάντιους ογκόλιθους στην πλαγιά του βουνού. Με την πάροδο των αιώνων, οι βίαιοι αρειανοί άνεμοι φαίνεται να χτύπησαν και να απομάκρυναν τα συντρίμμια, σχηματίζοντας την κορυφογραμμή.
https://twitter.com/MarsCuriosity/status/1753194867172532416
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό τους κινδύνους που εγκυμονούν οι διάβολοι σκόνης. Οι διάβολοι σκόνης στον Άρη σχηματίζονται παρόμοια με εκείνους στη Γη, παρά το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα του Άρη είναι πολύ πιο αραιή. Τείνουν να συμβαίνουν σε ξηρές ημέρες, όταν το έδαφος θερμαίνεται περισσότερο από τη γύρω περιοχή, σύμφωνα με τη NASA. Είναι συνήθως μικρότεροι από τους ανεμοστρόβιλους που λαμβάνουν χώρα εδώ στη Γη, αλλά θέτουν σε κίνδυνο της αποστολές, αποτελώντας έναν ορατό κίνδυνο, όπως στη περίπτωση του Opportunity Rover, η αποστολή του οποίου έληξε άδοξα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.