Κακά τα ψέματα, πλέον το hardware είναι αρκετά ανθεκτικό και γι’ αυτό οι εταιρείες προσφέρουν όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη με ενημερώσεις λογισμικού. Όσο πιο ακριβή είναι μία συσκευή, τόσο περισσότερα χρόνια λαμβάνει υποστήριξη. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για όλες τις εταιρείες smartphone, γι’ αυτό και υπάρχουν οι ηγέτες του κλάδου και σε αυτόν τον τομέα.

Λίγο πολύ, όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα γνωρίζουν ότι η Samsung είναι η κορυφή στις ενημερώσεις λογισμικού στο στρατόπεδο του Android, ενώ η Apple βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το iOS. Η βασική διαφορά είναι το πλήθος των συσκευών που ενημερώνουν αυτές οι δύο εταιρείες και η φύση του κάθε λειτουργικού, η οποία κάνει πιο απαιτητική την διατήρηση ενός καλού χρονοδιαγράμματος ενημερώσεων για το Android.

Τι γίνεται όμως γενικά με αυτούς τους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς και γενικά στην αγορά των smartphone; Ποια εταιρεία μπορείτε να εμπιστευθείτε για να πιάσουν τόπο τα λεφτά σας, ώστε να έχετε μία συσκευή που θα λειτουργεί απρόσκοπτα και θα είναι ασφαλής για περισσότερο καιρό; Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που αποδεικνύουν ποιοι είναι πραγματικά οι ηγέτες της αγοράς.

Το Android Authority έκανε μία ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 3.000 αναγνώστες του και αποκάλυψε τις προτιμήσεις τους. Το στέμμα της πιο αξιόπιστης μάρκας για ενημερώσεις λογισμικού κατέχει η Google. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ο πιο παραγωγικός κατασκευαστής τηλεφώνων Android παγκοσμίως, η Google συγκέντρωσε πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων, εδραιώνοντας τη φήμη της ως πρωτοπόρου στην υποστήριξη λογισμικού. Η δέσμευση της εταιρείας για ταχείες ενημερώσεις και η προσφορά επτά ετών υποστήριξης λογισμικού για τη σειρά Pixel 8 συνέβαλε αναμφίβολα στην κορυφαία κατάταξή της.

Από κοντά ακολουθεί η Samsung, ο κορυφαίος κατασκευαστής Android στον κόσμο. Με πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων να εμπιστεύονται τον κατασκευαστή των Galaxy. Η Samsung έχει αποδείξει την αφοσίωσή της στο να συμβαδίζει με τα πρότυπα της Google, ενώ συνήθως την αφήνει πίσω αποδεικνύοντας ότι ο μαθητής μπορεί να ξεπεράσει τον δάσκαλο. Σε απάντηση στην υπόσχεση της Google για επταετή ενημέρωση, η Samsung έχει ανταποκριθεί στη δέσμευση, υποσχόμενη επτά χρόνια ενημερώσεων για τη σειρά Galaxy S24. Αυτό έχει αναμφίβολα ενισχύσει το κύρος της Samsung μεταξύ των καταναλωτών, ιδίως υπό το πρίσμα των πρόσφατων συγκρίσεων που ευνοούν τις πρακτικές ενημέρωσης της έναντι των πρακτικών της Google.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Apple, με ποσοστό λίγο κάτω από το 12% των ψήφων. Αν και η Apple δεν δίνει σαφείς υποσχέσεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες ενημερώσεις, οι καταναλωτές συνήθως αναμένουν πέντε έως έξι χρόνια υποστήριξης για τα iPhone. Ωστόσο, με τους ανταγωνιστές να προσφέρουν πλέον επταετείς δεσμεύσεις, η Apple βρίσκεται πίσω σε αυτή την πτυχή. Βέβαια, το Android Authority αναγνωρίζει ότι δεδομένης της εστίασης της πλατφόρμας του στο Android, είναι κατανοητό ότι οι αναγνώστες του κλίνουν προς τους OEM του Android, αλλά το συνεπές ιστορικό της Apple διασφαλίζει ότι παραμένει ένας αξιόπιστος παίκτης στο παιχνίδι των ενημερώσεων.

ενημερώσεις λογισμικού smartphone

Μπορεί η Google, η Samsung και η Apple να ηγούνται στις ενημερώσεις λογισμικού στα smartphone, όμως άλλες μάρκες έλαβαν επίσης αξιοσημείωτη αναγνώριση στη ψηφοφορία του Android Authority. Η Motorola και η Xiaomi συγκέντρωσαν πάνω από 100 ψήφους, γεγονός που υποδηλώνει ένα σημαντικό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών. Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά το γεγονός ότι 108 άτομα ψήφισαν “Others”, δεν αναφέρθηκε καμία συγκεκριμένη μάρκα, αφήνοντας χώρο για εικασίες σχετικά με πιθανούς διεκδικητές όπως οι HONOR, HUAWEI, vivo και LG, οι οποίες απουσιάζουν από το διάγραμμα.

Από την άλλη πλευρά, μάρκες όπως η HMD, η Realme και η Fairphone βρέθηκαν στο τέλος της λίστας όσον αφορά τη δημοτικότητα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτικότητα δεν συσχετίζεται πάντα με τη μακροβιότητα των ενημερώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Fairphone, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για τα εντυπωσιακά χρονοδιαγράμματα ενημερώσεων της που φτάνουν μέχρι και μια δεκαετία. Παρά τη συγκριτικά χαμηλότερη θέση της σε αυτή τη δημοσκόπηση, η δέσμευση της Fairphone για βιωσιμότητα και μακροζωία θέτει υψηλά πρότυπα για τον κλάδο.

Fairphone προς OnePlus: Μπορείς να δώσεις 7 χρόνια αναβαθμίσεις αν φτιαχνεις τις συσκευές σου σωστά

Καθώς το τοπίο των ενημερώσεων των smartphone συνεχίζει να εξελίσσεται, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει ένας καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί στην αφοσίωση της μάρκας. Με τους κατασκευαστές smartphone να ανεβάζουν τον πήχη για την υποστήριξη λογισμικού, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις, δίνοντας προτεραιότητα όχι μόνο στα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές αλλά και στην υπόσχεση μακροπρόθεσμης αξιοπιστίας και υποστήριξης. Στο τέλος της ημέρας, η μακρά υποστήριξη με ενημερώσεις λογισμικού μετράει περισσότερο από το hardware. Αν μία εταιρεία υπόσχεται 7 χρόνια ενημερώσεις, τότε σίγουρα η συσκευή μπορεί να λειτουργεί για τόσα χρόνια, με τη σωστή χρήση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.