Το 1967 η Σοβιετική Ένωση γιόρτασε την 50η επέτειό της και εκτός από τις εκδηλώσεις στο έδαφος, μέρος τον εορτασμών περιελάβανε μια ακροβατική επίδειξη στο διάστημα. Μην ξεχνάμε πως ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ΗΠΑ-Ρωσίας, όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως είχαν σχεδιαστεί και ο κοσμοναύτης Vladimir Komarov πέθανε άσκοπα και έγινε γνωστός ως «ο άνθρωπος που έπεσε από το διάστημα».
Το πλάνο ήταν να σταλούν δύο διαστημόπλοια σε τροχιά. Το Soyuz 1 μετέφερε τον Komarov και θα εκτοξευόταν πρώτο. Θα περίμενε μια μέρα στο διάστημα για την άφιξη του Soyuz 2. Το πλάνο ήταν να έρθουν αρκετά κοντά τα δύο διαστημόπλοια και ο Komarov θα έβγαινε από το Soyuz 1 και θα έκανε διαστημικό περίπατο μέχρι το Soyuz 2. Ένας από τους δύο κοσμοναύτες στο Soyuz 2 θα έμπαινε στη συνέχεια στο Soyuz 1 πριν αναχωρήσουν και τα δύο διαστημόπλοια για τη Γη.
Υπάρχουν αρκετοί ισχυρισμοί πως μήνες πριν την προγραμματισμένη εκτόξευση, ήταν φανερό πως δεν θα πάει καλά η αποστολή. Σύμφωνα με το βιβλίο Starman: The Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin, όταν ο Yuri Gagarin και άλλοι ανώτεροι τεχνικοί επιθεώρησαν το σκάφος, βρήκαν 203 δομικά προβλήματα, μερικά από τα οποία θα το καθιστούσαν επικίνδυνο σε περίπτωση που το σκάφος αποσταλεί στο διάστημα.

Πίστωση εικόνας: Ναταλία Κιρσάνοβα/Shutterstock.com
Σύμφωνα με πληροφορίες συντάχθηκε ένα υπόμνημα 10 σελίδων που απαριθμούσε τα λάθη, όπως κανείς δεν έδωσε το υπόμνημα στον ηγέτη Leonid Brezhnev. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του Starman, που πήραν συνέντευξη από τον Venyamin Russayev, πράκτορα της KGB που είχε αποστολή να προσέχει τον Gagarin, οι φίλοι του Komarov προσπάθησαν να τον πείσουν να αρνηθεί να πετάξει με το διαστημόπλοιο, πιστεύοντας πως οι συνέπειες θα ήταν λιγότερο σοβαρές από τον βέβαιο θάνατο (αν και, σύμφωνα με τους ιστορικούς του διαστήματος, ο Russayev μπορεί να υπερέβαλε τις δηλώσεις του). Τελικά ο Komarov αρνήθηκε να αποσυρθεί και ας γνώριζε πως βάδιζε προς τον θάνατο.
Μάλιστα, περίμενε πως θα πάνε στραβά τα πράγματα και για να εκδικηθεί αυτούς που τον έστειλαν σε αυτή την αποστολή, ζήτησε σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά, να κηδευτεί με ανοιχτό φέρετρο.
Την ημέρα της εκτόξευσης, ο Gagarin ενήργησε εκτός πρωτοκόλλου και απαίτησε στολή πίεσης πριν κατέβει στην εξέδρα εκτόξευσης για να μιλήσει με το Komarov. Πολλοί υποστηρίζουν πως απλά προσπαθούσε να καθυστερήσει την εκτόξευση αρκετά, ώστε να ακυρωθεί, όμως το πλάνο του δεν λειτούργησε. Ο Komarov εκτοξεύτηκε και έφτασε στο διάστημα και τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν άσχημη τροπή. Αρχικά, ένα από τα ηλιακά πάνελ δεν άνοιξε, αφήνοντας το σκάφος με ελάχιστη ενέργεια.
Η διαστημική υπηρεσία έστειλε την εντολή να κατέβει, όμως η κάψουλα άρχισε να περιστρέφεται και ο Komarov έχασε τον έλεγχο του σκάφους και δε μπορούσε να στρέψει το κάτω μέρος του διαστημόπλοιου προς τη Γη, πράγμα που σημαίνει πως οι πύραυλοι προσγείωσης δε θα μπορούσαν να μετριάσουν την πτώση προς τη Γη. Αντ’ αυτού, έπεσε κατευθείαν κάτω και χτύπησε στο έδαφος με τη δύναμη ενός μετεωρίτη 2,8 τόνων.
Σύμφωνα με το Starman, τα τελευταία λόγια του κοσμοναύτη καταγράφηκαν από αμερικάνικα ραδιοφωνικά φυλάκια στην Τουρκία. Μέσα σε αυτά έλεγε: «Αυτό το διαβολικό πλοίο! Τίποτα από όσα βάλω στα χέρια μου δεν λειτουργεί σωστά», ενώ παράλληλα έβγαζε κραυγές οργής καθώς έπεφτε και έχανε τη ζωή του.
Ο άνθρωπος δεν ήταν το πρώτο είδος της Γης που ταξίδεψε γύρω από τη Σελήνη
Τα επίσημα σοβιετικά αντίγραφα, αν και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως έχουν, αναφέρουν ότι τα τελευταία λόγια του Komarov ήταν : «Νιώθω υπέροχα, όλα είναι εντάξει», πριν προσθέσει «Σας ευχαριστώ που τα μεταδώσατε όλα αυτά. [Ο χωρισμός] έγινε».
Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή των γεγονότων, ο Komarov έπεσε και σκοτώθηκε καθώς ο έλεγχος εδάφους προσπαθούσε να αποκαταστήσει την επαφή.
«Ρούμπιν, είμαι η Ζάρια, πώς με ακούς; Τέλος», αναφέρει η απομαγνητοφώνηση . «Ρούμπιν, είμαι η Ζάρια, πώς με ακούς; Τέλος. Είμαι η Ζάρια, πώς με ακούς; Τέλος.»
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.