Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι σημαντική η ασφάλεια των διαδικτυακών μας λογαριασμών. Αφενός θα πρέπει να χρησιμοποιείς μοναδικά passwords για κάθε λογαριασμό σου και να ενεργοποιείς αφετέρου το 2fa σύστημα για οποιαδήποτε υπηρεσία το υποστηρίζει.

Για τους περισσότερους λογαριασμούς, ο δεύτερος παράγοντας σύνδεσης, είναι στην πράξη ένα one time password, που δημιουργείται αυτόματα κάθε 30 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιώντας αυτό το μέτρο, θα αποτρέψετε την πρόσβαση στους λογαριασμούς σας, ακόμη και αν κάποιος έχει στη κατοχή του το password. Ορισμένες υπηρεσίες σου προσφέρουν τη δυνατότητα να σου στέλνουν OTPs μέσω SMS. Καλύτερο όμως είναι να εξοπλιστείς με κάποια 2FA εφαρμογή, καθώς ως γνωστόν, τα μηνύματα κειμένου δεν είναι κρυπτογραφημένα.

Authy

authy-2faΑρχικά, μια από τις καλύτερες στο είδος τους υπηρεσίες είναι το Authy.  Σου δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσεις τα δεδομένα στο cloud και τα συγχρονίζει εύκολα με οποιαδήποτε συσκευή, έτσι ώστε ακόμη και αν αλλάξεις τηλέφωνο να μην χρειαστεί να τα περάσεις ξανά ένα ένα. Ωστόσο, δεν επιτρέπει το recover των secret codes και αποτέλεσμα αν θελήσεις να αλλάξεις manager να πρέπει να ρυθμίσεις το 2FA για κάθε λογαριασμό από την αρχή.

Google Authenticator

google authenticatorΤο Google Authenticator αποτελεί ακόμη μια εφαρμογή που θα πρέπει να είναι στις επιλογές σου. Υποστηρίζει όλα τα χαρακτηριστικά που θα περίμενες από μια τέτοια εφαρμογή και τρέχει τοπικά στην Android συσκευή σου. Παράλληλα, ενώ τα Authy έχει dark mode, το Google Authenticator πραγματοποιεί αυτόματα την μετάβαση, ανάλογα με τις ρυθμίσεις του συστήματος.

Password Managers & 2FA

Υπάρχουν ωστόσο και password managers οι οποίοι έχουν ενσωματωμένη την λειτουργία 2FA. Γενικώς όμως να θυμάστε, ότι το να έχουμε μαζί τόσο τα passwords όσο και τα 2fa codes, δεν είναι και η καλύτερη πρακτική από άποψη ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση ακολουθούν 3 χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Microsoft authenticator

Microsoft-AuthenticatorΤο Microsoft Authenticator ξεκίνησε σαν ένα 2FA, αλλά στη συνέχεια εξελίχθηκε σε έναν πλήρες password manager που μπορεί να συγχρονίσει τα δεδομένα από τον Microsoft Edge όταν χρησιμοποιείς έναν λογαριασμό Microsoft.

Bitwarden

Σε προηγούμενό μου άρθρο τον είχα χαρακτηρίσει ως τον καλύτερο password manager που θα συναντήσεις και όχι άδικα. Αρχικά, τη βασική λειτουργία του, δηλαδή αυτή του password manager την κάνει εντελώς δωρεάν, χωρίς να ζητά από εσένα να πληρώσεις και μάλιστα τα δεδομένα σου είναι συγχρονισμένα στο cloud. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις και το 2FA θα πρέπει να πληρώσεις 10 ευρώ το χρόνο, που είναι ένα απόλυτα λογικό ποσό σε σύγκριση με άλλους password managers.

Lastpass

lastpass

Η προσέγγιση του LastPass είναι λίγο διαφορετική από αυτήν άλλων password managers με ενσωματωμένη λειτουργία OTP. Στην ουσία, η εταιρεία προσφέρει ένα δευτερεύον 2FA app που θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις σε συνεργασία με το κυρίως app.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.