Το Huawei Mate 30 Pro είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα smartphones του 2019. Πρόκειται για μια συσκευή που έρχεται εξοπλισμένη με ό,τι τεχνολογική καινοτομία θα μπορούσες να φανταστείς αν και δεν διαθέτει Google Play Store. Και η ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη, θα πρέπει να αναζητηθεί αποκλειστικά στην πολιτική κατάσταση μεταξύ της Huawei και των ΗΠΑ,  που ανάγκασε την εταιρεία να διαθέσει ένα εξαιρετικό hardware, χωρίς όμως το σημαντικότερο κομμάτι του λειτουργικού Android:Τα Google Play Services.

 Ευτυχώς η Huawei είχε δουλέψει στις δικές της λύσεις πολύ πριν η κατάσταση φθάσει στο σημείο που έφθασε. Το Huawei AppGallery προσέφερε στους τελικούς χρήστες και στους app developers μια εναλλακτική στο Google Play Store, λειτουργώντας σαν ένα μέσο διαμοιρασμού και hosting Android εφαρμογών. Αλλά με το Huawei AppGallery, η Huawei έλυσε μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Το άλλο σημαντικό πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί, ήταν το γεγονός ότι πολλά Android apps, συμπεριλαμβανομένων των Google Apps, βασίζονται σε ένα κλειστό set APIs με τη μορφή των Google Mobile Services και των Google Play Services. Αν και η Huawei μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Android, εξαιτίας της ανοικτής φύσης του δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα Google Mobile Services και κατεπέκταση τα Google Play Services στο Huawei Mate 30 pro. Αυτό σημαίνει ότι οι developers που βασίζονταν αποκλειστικά στα GMS για την λειτουργικότητα των apps τους, έχασαν την πρόσβαση στα tools που θα τους επέτρεπαν να συνεχίσουν τις εφαρμογές τους να λειτουργούν σε μελλοντικές Huawei συσκευές.

Πριν γνωρίσουμε τα Huawei Mobile Services καλό είναι να ξεδιαλύνουμε πρώτα τα Google Mobile Services. Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το κάνουμε αυτό με την βοήθεια του XDA Developers καθώς θα προσπαθήσουμε εδώ μαζί να δούμε με τα ποιο απλά λόγια, το τι εστί Google Mobile Services που ακούτε συχνά για να γνωρίζετε.

Google Mobile Services, GMS Core και Google Play Services

Αν και το Android μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σαν open source, χάρη στην ύπαρξη του AOSP (Android Open Source Project), οι περισσότεροι χρήστες είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν θα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το AOSP στην πιο pure μορφή του. Τα περισσότερα smartphones που πωλούνται παγκοσμίως, με εξαίρεση συγκεκριμένες περιοχές όπως η Κίνα, έρχονται με το Android της Google το οποίο είναι AOSP και Google Mobile Services.

Τα Google Mobile Services αποτελούνται από εφαρμογές που οι χρήστες συναντούν συχνά, όπως το Google app, το Play Store, τον Chrome, την εφαρμογή των χαρτών, το Youtube, Gmail, Google photos και πολλά άλλα, όπως και τα APKs για core background services GoogleOneTimeInitializer, SetupWizard, GooglePackageInstaller και φυσικά το GMS Core. Το GMS Core είναι αυτό στο οποίο συχνά αναφερόμαστε σαν Google Play Services. Τα Google Play Services επρόκειτο να εξελιχθούν σε ένα μέσο επίλυσης των σημαντικών προβλημάτων κατακερματισμού που η Google αντιμετώπιζε στις πρώτες ημέρες του Android. Αν και η Google ήταν συνεπής στην κυκλοφορία Android updates με νέες λειτουργίες που οι app developers μπορούσαν να  ενσωματώσουν στις δικές τους εφαρμογές, οι νέες λειτουργίες τελικά δεν γίνονταν διαθέσιμες σε όλο το σύμπαν του Android , εξαιτίας της έλλειψης updates από τους OEMs. Η Google απάντησε σε αυτήν την πραγματικότητα, φέρνοντας σημαντικές API λύσεις στην πλατφόρμα Play Services, μέσω της οποίας είχε μεγαλύτερο έλεγχο και η οποία θα μπορούσε να ενημερωθεί ανεξάρτητα από το Android OS. Αυτό με απλά λόγια, επέτρεψε στους developers του Android να δημιουργήσουν features τα οποία θα λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο μεταξύ διαφορετικών εκδόσεων του Android. Κάτι τέτοιο, αφενός βοήθησε τα προβλήματα κατακερματισμού αλλά οδήγησε σε μια μονοπωλιακή συμπεριφορά – χαρακτήρα του σύμπαντος, όπου η εξαίρεση από τα Google Play Services θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη συνολική εμπειρία ενός Android smartphone.

Τα GMS και κατεπέκταση τα Google Play Services είναι διαθέσιμα μόνο στους κατασκευαστές των smartphone συσκευών μέσω ενός ειδικού licence, για το οποίο οι OEMs καλούνται να κάνουν αίτηση, αν περάσει το  Android Compatibility Test Suite (CTS) και Google Test Suite (GTS) κάθε συσκευή τους. Από τη στιγμή που η συμπερίληψη των GMS και GMS Core βρίσκεται πίσω από ένα licence και πρακτικά όλες οι μεγάλες εφαρμογές έχουν αναπτυχθεί να βασίζονται στα Google Play Services και στα APIs για πολλές σημαντικές λειτουργίες, η Google διατηρεί τον πλήρη έλεγχο του οικοσυστήματος του Android παρά την ανοικτή φύση του λογισμικού. Και η αλήθεια είναι, ότι είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να χρησιμοποιήσουμε το Android χωρίς την Google, δεδομένου ότι θα χάσουμε την πρόσβαση σε αυτά τα πολύ σημαντικά APIS:

  • Google Sign in: Μισείς το να έχεις να δημιουργήσεις ένα νέο account για κάθε υπηρεσία για την οποία ενδιαφέρεσαι; Αν η υπηρεσία υποστηρίζει το Google Sign – in, τότε μπορείς να εισέλθεις σύντομα και γρήγορα απλά με τη χρήση του Google Account σου.
  • Fused Location Provider: Αντί να έχεις ένα πλήθος διαφορετικών εφαρμογών όπου να τρέχουν στο background σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για να παρέχουν πληροφορίες τοποθεσίας, τα Google Play Services, μπορούν να παρέχουν τα location data με έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό και φιλικό προς την μπαταρία τρόπο.
  • Maps: Τα Google Maps είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία χαρτών και πλοήγησης στον κόσμο. Με το Maps SDK, οι developers μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του Google Maps στις δικές τους εφαρμογές.
  • Google Play Games: Πολλά παιχνίδια, βασίζονται στα Google Play Games Services για τη λειτουργία τους.
  • Firebase Cloud Messaging: Σου αρέσει, έτσι δεν είναι να λαμβάνεις άμεσες ειδοποιήσεις από τις εφαρμογές σου; Και δεν θα ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό, κάθε διαφορετική εφαρμογή να είχε τους δικούς της servers για push notifications, στέλνοντας το καθένα ανεξάρτητα το δικό του push notification, ξυπνώντας συνεχώς τη συσκευή σου και καταναλώνοντας σημαντική μπαταρία; Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος.  Να αφήνουν τα Google Play Services να διαχειρίζονται τα push notifications.
  • Google Play In App Billing: Η Google απαιτεί από όλες τις εφαρμογές και τα παιχνίδια με αγορές εντός εφαρμογής που διαμοιράζονται μέσω του Google Play Store να χρησιμοποιούν το API και μόνο αυτό, απαιτώντας 30% μερίδιο για όλες τις συναλλαγές.
  • Admob: Πολλές δωρεάν εφαρμογές χρησιμοποιούν διαφημίσεις για την δημιουργία εσόδων. Και τι καλύτερο από το να στραφείς στην Google για διαφημίσεις. Υπάρχουν και άλλες λύσεις διαφημιστικών δικτύων στην αγορά, αλλά λίγοι developers το κάνουν.
  • Google Cast: Μήπως έχεις στην κατοχή σου ένα Google Chromecast, Google Home smart speaker, Google Nest hub ή οποιαδήποτε άλλη smart συσκευή που υποστηρίζει το οικοσύστημα Google Assistant; Για το cast ήχου και video στις υποστηριζόμενες συσκευές, οι εφαρμογές χρησιμοποιούν το Google Cast SDK που παρέχεται από τα Google Play Services.
  • SafetyNet: Το χρησιμοποιούν εφαρμογές ηλεκτρονικής τραπεζικής και online παιχνίδια, για να πιστοποιήσουν ότι δεν χρησιμοποιείται μια πειραγμένη συσκευή.

Huawei Mobile Services και HMS Core

Τα Huawei Mobile Services, ή HMS, είναι η εναλλακτική της Huawei στα GMS, αποτελούμενα από εφαρμογές για χρήστες και από core background services. Η ιδέα πίσω από τα HMS είναι η ίδια όπως και με τα GMS,  η παροχή μιας κορυφαίας εμπειρίας για τον τελικό χρήστη, ανεξάρτητα της συσκευής. Ας περάσουμε να δούμε τώρα, ποια είναι αυτά συγκεκριμένα:

  • Account Kit: Είναι η απάντηση στο Google Sign in των Play Services που αναφέραμε προηγουμένως και δίνει τη δυνατότητα στους developers να χρησιμοποιήσουν ένα ήδη υπάρχων Huawei account σαν μια έγκυρη επιλογή για την είσοδο στις εφαρμογές. Και κάτι τέτοιο, προσφέρει ιδιαίτερη ευκολία στους χρήστες, καθώς δεν απαιτεί από αυτούς να δημιουργήσουν ένα νέο account για κάθε εφαρμογή.
  • Location Kit: Είναι η απάντηση στο Fused Location Provider, παρέχοντας στους developers εύκολη πρόσβαση σε επακριβή δεδομένα τοποθεσίας για χρήση εντός των apps.
  • Map Kit: To Map Kit των HMS Core έχει σαν στόχο να προσφέρει μια λύση σαν το Google Maps SDK, παρέχοντας στους developers προηγμένες δυνατότητες χαρτών για να βελτιώσουν την εμπειρία εντός εφαρμογών.
  • Drive Kit: Το Drive Kit δίνει τη δυνατότητα στους developers να δημιουργήσουν εφαρμογές που μπορούν να διαβάσουν γράψουν και συγχρονίσουν αρχεία με το Huawei Cloud.
  • Game Service: Είναι η εναλλακτική στα Google Play Games, παρέχοντας στους παίκτες έναν εύκολο τρόπο σύνδεσης των παικτών στις εφαρμογές, στην καταγραφή των επιτευγμάτων των παικτών εντός παιχνιδιών και στα rankings αυτών.
  • Push Kit: Είναι το αντίστοιχο του Firebase Cloud Messaging, επιτρέποντας στους developers να στέλνουν μηνύματα από το cloud στους χρήστες.
  • Analytics kit: Η εναλλακτική στο Firebase Analytics. Με αυτό, οι developers μπορούν να προβούν στην παρακολούθηση διάφορων παραμέτρων που αφορούν τη χρήση της εφαρμογής από τους χρήστες, τον αριθμό αυτών, τη συμπεριφορά και πολλά άλλα. Έτσι, θα μπορούν να προβούν στις κατάλληλες τροποποιήσεις, για να βελτιώσουν την εμπειρία και να αυξήσουν το engagement.
  • In App Purchases: Αποτελεί το αντίστοιχο του Google Play in App Billing, το πιο σημαντικό από όλα τα APIS. Στην ουσία, δίνει στον developer τη δυνατότητα να κερδίσει χρήματα από τις εφαρμογές. Και είναι σημαντικό γιατί, αν ένας developer γνωρίσει ότι από την πλατφόρμα της Huawei δεν θα βγάλει χρήματα, ποιος ο λόγος τότε να δημιουργήσει εφαρμογές για αυτήν;
  • Ads Kit: Τέλος, το Ads Kit είναι ένας ακόμη τρόπος για την Huawei να δώσει στους developers τα κατάλληλα κίνητρα ανάπτυξης εφαρμογών.

Αναμφίβολα το HMS Core της Huawei είναι μια προσπάθεια της εταιρείας να δείξει ότι θέλει και θα παραμείνει ανταγωνιστική στο οικοσύστημα του hardware και του software. Οι περισσότεροι άλλοι OEMs θα είχαν καταρρεύσει, χωρίς την υποστήριξη της Google. Όπως σημειώνει το XDA Developers, τα HMS Core αποδείχθηκε ότι ήταν το κρυφό όπλο της Huawei, ένα όπλο που ήταν κρυμμένο σε κοινή θέα και ήρθε στο προσκήνιο την πιο κατάλληλη στιγμή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.