Έρευνα παρουσιάζει παραλληλισμούς μεταξύ των μοτίβων του δέρματος του καρχαρία και των δομών των φτερών της κουκουβάγιας, αποκαλύπτοντας πιθανές εφαρμογές στη βελτίωση της υποβρύχιας τεχνολογίας. Μια συνεργατική μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και του Εργαστηρίου Λίνκολν του ΜΙΤ διερευνά την προσαρμογή αυτών των φυσικών χαρακτηριστικών για τη βελτίωση των συρόμενων συστοιχιών σόναρ (TSA) που χρησιμοποιούνται από θαλάσσια σκάφη.
Τα TSA είναι ζωτικής σημασίας για την υποβρύχια ασφάλεια και εξερεύνηση, αλλά η αντίστασή τους σε υψηλότερες ταχύτητες μπορεί να εμποδίσει την απόδοση του σόναρ. Εμπνευσμένοι από την αποτελεσματικότητα των ραβδώσεων του δέρματος του καρχαρία και των οδοντώσεων των φτερών της κουκουβάγιας, οι ερευνητές διερεύνησαν πώς αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να μετριάσουν την αντίσταση και τον θόρυβο σε προσομοιωμένα υδάτινα περιβάλλοντα.
Η Χρυσή Σφαίρα που βρέθηκε στον βυθό του ωκεανού μαγεύει τους επιστήμονες
Η υπολογιστική μοντελοποίηση αποκάλυψε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, με τα ορθογώνια riblets να επιδεικνύουν αξιοσημείωτη μείωση του θορύβου κατά πάνω από 14% σε τυρβώδη νερά, σε συνδυασμό με μείωση της αντίστασης κατά 5%. Επιπλέον, τα λεπτότερα και πυκνότερα μοτίβα riblet παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη μείωση της αντίστασης, έως και 25%.
Η μελέτη ανέδειξε το φαινόμενο της “ανύψωσης στροβίλων”, που ανακατευθύνει τις ροές μακριά από τις επιφάνειες με υφή για να μειώσει τις διακυμάνσεις της πίεσης και την παραγωγή θορύβου. Ο επικεφαλής συγγραφέας Zixiao Wei υπογράμμισε τη δυνατότητα αυτών των βιομιμητικών σχεδίων να προωθήσουν τη μηχανική και την τεχνολογία, προωθώντας παράλληλα τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Με την ενσωμάτωση υφών εμπνευσμένων από τα ζώα στα TSA, οι ερευνητές οραματίζονται πιο αθόρυβες λειτουργίες που ελαχιστοποιούν την όχληση των ενδιαιτημάτων της θαλάσσιας άγριας ζωής. Αν και η αναπαραγωγή φυσικών υφών παρουσιάζει προκλήσεις, η τρέχουσα έρευνα υπόσχεται επανάσταση στην υποβρύχια τεχνολογία, των σόναρ, και την προώθηση της αρμονίας μεταξύ των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.