Ένας παγωμένος επισκέπτης κάνει πτήσεις στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος. Ο λόγος για τον κομήτη Tsuchinshan-ATLAS, που ονομάζεται επίσης Comet C/2023 A3. Ο κομήτης έχει γίνει πιο φωτεινός, καθώς πλησιάζει στον ήλιο, επιτρέποντας στους αστροναύτες του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού να τραβήξουν πλάνα από την αρχαία μπάλα πάγου, βράχων και σκόνης, που ταξιδεύει στο ηλιακό μας σύστημα. Ο αστροναύτης της NASA Μάθιου Ντόμινικ δημοσίευσε πρόσφατα μια άποψη του κομήτη που ανατέλλει πέρα από τη Γη καθώς ο σταθμός διέσχιζε την τροχιά του με ταχύτητα περίπου 28.163 χλμ/ώρα.
«Ο κομήτης υψώνεται πάνω από τον ορίζοντα λίγο πριν την τροχιακή ανατολή του ηλίου ανάμεσα σε σέλας και στροβιλιζόμενους δορυφόρους», ανάρτησε στο διαδίκτυο ο μηχανικός πτήσης της διαστημικής υπηρεσίας. Ο κομήτης κάνει την εμφάνισή του στο κάτω μέρος του βίντεο σε περίπου 12 δευτερόλεπτα στο σύντομο κλιπ.
Σε αυτή τη λήψη, ο κομήτης C/2023 A3 απέχει περίπου 120 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη και περίπου 50 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Καθώς ο κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο, θερμαίνεται και εκτοξεύει σκόνη και αέρια στο διάστημα, αφήνοντας αυτή την εκπληκτική του ουρά, μήκους εκατομμυρίων χιλιομέτρων, κάτι που φαίνεται και στο βίντεο παρακάτω.
Ο κομήτης C/2023 A3 μόλις έκανε την πλησιέστερη προσέγγιση του στον ήλιο στις 27 Σεπτεμβρίου και τώρα βρίσκεται καθ’ οδόν προς τα βαθιά παγωμένα μέρη στα άκρα του ηλιακού συστήματος.
Comet rises above the horizon just before orbital sunrise amongst aurora and swirling satellites.
Timelapse composed from 1/4s, 50mm, f1.2, ISP 6400 images played at 30fps. pic.twitter.com/mdb8KpzlAo
— Matthew Dominick (@dominickmatthew) September 29, 2024
Οι κομήτες έχουν αρκετό υλικό να κάψουν, καθώς έχουν συνήθως μήκος από μερικά χιλιόμετρα μέχρι δεκάδες χιλιόμετρα, φτάνοντας το μέγεθος μιας μικρής πόλης, σύμφωνα με τη NASA. To 2021 μάλιστα, ανακαλυφθηκε τεράστιος κομήτης με πλάτος 136 χιλιόμετρα.
Τι συμβαίνει με την “μηχανή θανάτου” των 27 χλμ που θα κατέστρεφε τον πλανήτη;
Ο αστροναύτης μπορούσε να δει τον κομήτη να διασχίζει το διάστημα μόνο την στιγμή που τράβηξε το βίντεο, ενώ για όσους είμαστε στην Γη, χρειάζεται τηλεσκόπιο και σημείο με χαμηλή φωτορίπανση για να φανεί. Για όλους τους υπόλοιπους, μπορούμε μα θαυμάσουμε το βίντεο του Ντόμινικ.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.