Skip to content

Τι συμβαίνει με την “μηχανή θανάτου” των 27 χλμ που θα κατέστρεφε τον πλανήτη;

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
CERN LHC

Πριν μερικά χρόνια είχαμε μεγάλες αντιδράσεις για ένα τεράστιο επιστημονικό πείραμα, που αρκετοί αποκάλεσαν μηχανή του θανάτου και πίστευαν πως θα κατέστρεφε την Γη. Φυσικά αυτός ο χαρακτηρισμός ήταν απίστευτα ανόητος και όπως και άλλοι τέτοιοι χαρακτηριστικοί, προήλθε από άτομα που έχουν πλήρη άγνοια από φυσική και πειράματα. Μάλιστα, ο Elon Musk το είχε αποκαλέσει δαιμονική τεχνολογία το 2022, κάτι που μάλλον ήταν τρολάρισμα προς κάθε συνωμοσιολογώ. Ο λόγος για το CERN και τον LHC (Μεγάλος Επιταχυντής αδρονίων), που μέχρι και σήμερα είναι ένα θαύμα της μηχανικής.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε με την συμβολή των περισσοτέρων χωρών, με επιστήμονες τεράστιου βεληνεκούς να παίρνουν μέρος και με όλη την επιστημονική κοινότητα να το παρακολουθεί στενά. Ο τεράστιος επιταχυντής είναι μέρος για δοκιμές νέων θεωριών, μεγάλων ανακαλύψεων και την προσομοίωση των συνθηκών κατά την Μεγάλη Έκρηξη. Είναι ο τρόπος της ανθρωπότητας να κατανοήσει λίγο περισσότερο, πως δημιουργήθηκε το σύμπαν.

Ο Large Hadron Collider (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων) είναι μια κυκλική δομή, που εκτείνεται κάτω από τρεις χώρες και έχει περιφέρεια μήκους 27 χιλιομέτρων. Βρίσκεται 175 μέτρα κάτω από την Γαλλία και την Ελβετία, κάπου κοντά στην Γενεύη. Ο επιταχυντής χειρίζεται από το CERN, που είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας και έχει την δυνατότητα να συγκρούει πρωτόνια με τρομερά υψηλές ενέργειες.

Στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, βρέθηκε και το μποζόνιο Higgs, γνωστό και ως σωματίδιο του Θεού, που ήταν και το τελευταίο μη ανακαλυφθέν σωματίδιο, στο τυπικό μοντέλο.

CERN LHC Μεγάλος επιταχυντής αδρονίων

Στην τεράστια σήραγγα του επιταχυντή, τα σωματίδια ταξιδεύουν σε απίστευτα μεγάλες ταχύτητες, πριν συγκρουστούν μεταξύ τους, με τις αντιδράσεις και τις παραγόμενες ενέργειες να μπορούν να παρατηρηθούν και να μελετηθούν.

Από το 2015, ακούμε ιστορίες πως οι μαύρες τρύπες που δημιουργούνται στον επιταχυντή μπορούν να καταπιούν την Γη και πως τα σωματίδια που επιταχύνονται, ανοίγουν πύλες προς άλλες διαστάσεις και παράλληλα σύμπαντα. Είναι περιττό να πούμε πως όλα αυτά ήταν φυσικά μπούρδες. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει επιστημονική βάση και είναι ο κλασσικός φόβος των μη εχόντων γνώσεις, για πράγματα που το μυαλό τους δε μπορεί να καταλάβει.

Τι συμβαίνει με τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στις μέρες μας.

Το CERN δημοσίευσε μια επίσημη ενημέρωση νωρίτερα στο έτος, αναφέροντας λεπτομερώς πως ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CERN, έχει αρχίσει να λειτουργεί ξανά, καθώς η επιστημονική κοινότητα περιμένει να ξεκινήσουν πάλι τα πειράματα με δέσμες σωματιδίων. Ο επιταχυντής μπήκε ξανά σε πλήρη λειτουργία στις 11 Μαρτίου 2024.

Στην δήλωση διαβάσαμε επίσης τα παρακάτω:

“Οι προσδοκίες για το 2024 είναι υψηλές. Στον LHC, η εστίαση είναι στην παραγωγή φωτεινότητας με συγκρούσεις πρωτονίου-πρωτονίου.

«Η φωτεινότητα (φωτοβολία) είναι ένας σημαντικός δείκτης της απόδοσης ενός επιταχυντή: είναι ανάλογη με τον αριθμό των συγκρούσεων που συμβαίνουν στα πειράματα σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα.

«Όσο μεγαλύτερη είναι η φωτεινότητα, τόσο περισσότερα δεδομένα μπορούν να συγκεντρώσουν τα πειράματα για να τους επιτρέψουν να παρατηρήσουν σπάνιες διεργασίες».

Απομένει ακόμη ένας μήνας μέχρι να ολοκληρωθεί η σειρά του 2024, καθώς οι χειμερινές διακοπές ξεκινούν ξανά στις 28 Οκτωβρίου.

Αυτή η ρύθμιση σε οποιοδήποτε smartphone απογειώνει την ταχύτητα φόρτισης

Εδώ, θα πρέπει να αναφέρουμε πως το 2025 το CERN θα υποδεχθεί σαν Πρόεδρο του Συμβουλίου CERN τον Δρ. Κωνσταντίνο Φούντα, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι ο δεύτερος Έλληνας που αποκτά σημαντική θέση στο CERN, μετά τον Δρ. Δημήτριο Νανόπουλο, που διετέλεσε στο ανώτατο ερευνητικό προσωπικό του CERN. Είναι όμως ο πρώτος Έλληνας που μπαίνει στο τιμόνι του CERN. Θα παραμείνει στην θέση αυτή για τα επόμενα δύο χρόνια.

Γεννημένος το 1958, ο Δρ. Φούντας είναι Καθηγητής Φυσικής και επικεφαλής της Ομάδας Φυσικής Υψηλής Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Ο Δρ. Φούντας θα αντικαταστήσει τον καθηγητή Eliezer Rabinovici.

Πηγή: https://www.ladbible.com/news/science/large-hadron-collider-cern-latest-update-983095-20240928

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.