Μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι περνάει από το μυαλό των αστροναυτών, όταν βλέπουν πρώτη φορά τη Γη από μακριά. Όμως για τον πρώην αστροναύτη Ron Garan, 62 ετών πλέον, ένα πράγμα είχε στο μυαλό του όταν έβλεπε την απίστευτη θέα. Αυτό ήταν το ότι συνειδητοποίησε πως οι άνθρωποι στη Γη ζούνε στο ψέμα.
Και όχι, δεν αναφέρεται σε γελοιότητες πως η Γη είναι επίπεδη, τετράγωνη και έχει θόλο από πάνω. Στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ πιο δυνατό και συναρπαστικό.
Αν μπούμε για λίγο στην θέση του αστροναύτη και δούμε την απίστευτη θέα της Γη μας από μακριά, πιθανότατα θα βιώσουμε αυτό που είναι γνωστό ως “φαινόμενο επισκόπησης”.
Για όσους δεν γνωρίζουν, αυτός ο όρος περιέγραψε τη γνωστική μετατόπιση που νιώθουν πολλοί αστροναύτες όταν ρίχνουν μια ματιά στη Γη ενώ επιπλέουν στο διάστημα – την οποία οι ερευνητές συγκρίνουν με μια «κατάσταση δέους με υπερβατικές ιδιότητες».
Αυτή η θέα μπορεί να προκαλέσει ένα απροσδόκητο και συντριπτικό συναίσθημα, που νιώθουν, όπως έχουν δηλώσει πολλοί αστροναύτες όταν είδαν για πρώτη φορά την Γη από το διάστημα. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη.
Αυτό το θέαμα άλλωστε, το έχουν βιώσει πολλοί λίγοι άνθρωποι και είμαι σίγουρος πως και εγώ θα ένιωθα έτσι αν ήμουν εκεί. Είναι αυτό το συναίσθημα που ένιωσε και ο Garan, τις 178 μέρες στο διάστημα, διανύοντας πάνω από 114 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε 2.842 τροχιές γύρω από την Γη, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.
Με τη μοναδική οπτική που απέκτησε από τον χρόνο του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο Garan μοιράζεται τις σκέψεις του για τον τρόπο ζωής μας και το μεγάλο ψέμα που ζούμε.
Μιλώντας στο Big Think, ο New Yorker είπε ότι συνειδητοποίησε ότι τα πράγματα για τα οποία ανησυχούν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι τελικά μεγάλη υπόθεση – αλλά θα πρέπει να ανησυχούμε πολύ περισσότερο για την υπερθέρμανση του πλανήτη , την αποψίλωση των δασών και την απώλεια της βιοποικιλότητας.
Συζητώντας τι είδε, ο Garan εξήγησε: «Όταν κοίταξα έξω από το παράθυρο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, είδα τις αστραπές που έμοιαζαν με παπαράτσι, είδα να χορεύουν κουρτίνες σέλας που έμοιαζαν τόσο κοντά που ήταν σαν να μπορούσαμε να απλώσουμε το χέρι μας και να τις αγγίξουμε.
«Και είδα την απίστευτη λεπτότητα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας. Εκείνη τη στιγμή, με χτύπησε η απογοητευτική συνειδητοποίηση ότι αυτό το λεπτό στρώμα σα χαρτί κρατά ζωντανό κάθε ζωντανό ον στον πλανήτη μας.
“Είδα μια ιριδίζουσα βιόσφαιρα γεμάτη ζωή. Δεν είδα την οικονομία . Αλλά επειδή τα ανθρωπογενή συστήματά μας αντιμετωπίζουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υποστήριξης ζωής του πλανήτη μας, ως την εξ ολοκλήρου θυγατρική της παγκόσμιας οικονομίας, είναι προφανές από τη σκοπιά του διαστήματος ότι ζούμε ένα ψέμα».
«Είναι προφανές από τη σκοπιά του διαστήματος ότι ζούμε ένα ψέμα», συνέχισε ο Garan. «Πρέπει να περάσουμε από σκεπτόμενη οικονομία, κοινωνία, πλανήτη σε πλανήτη, κοινωνία, οικονομία. Τότε είναι που θα συνεχίσουμε την εξελικτική μας διαδικασία.
«Υπάρχει αυτή η λάμπα που αναδύεται όταν συνειδητοποιούμε πόσο αλληλένδετοι και αλληλεξαρτώμενοι είμαστε όλοι».
Από την ώρα που πάτησε ξανά το πόδι του στη Γη ο Garan έχει γίνει μεγάλος υποστηρικτής της φροντίδας του πλανήτη και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βάζουν ο ένας τον άλλον μπροστά στην κούρσα των ποντικών, όπως χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ζωή.
Προσομοίωση δείχνει τι θα συμβεί αν πηδούσαμε όλοι μαζί ταυτόχρονα πάνω στη Γη!
“Δεν πρόκειται να έχουμε ειρήνη στη Γη μέχρι να αναγνωρίσουμε το βασικό γεγονός της αλληλένδετης δομής όλης της πραγματικότητας”, πρόσθεσε ο Garan – και δεν είναι ο μόνος με αυτή τη διαδικασία σκέψης.
Ο αστροναύτης Μάικλ Κόλινς που πέταξε το Apollo 11 είπε ότι έμεινε έκπληκτος με το πόσο «εύθραυστη» και «μικροσκοπική» ήταν η Γη, ενώ ο Έντγκαρ Μίτσελ του Apollo 14 είπε ότι η εμπειρία του έδωσε μια «έκρηξη συνειδητοποίησης».
Φυσικά όλοι τους έχουν απόλυτο δίκιο. Ο ανταγωνισμός και η απομάκρυνση των ανθρώπων είναι που έχει φέρει τον πλανήτη σε αυτή την κατάσταση. Όταν ο καθένας δρα μόνο για τον εαυτό του και το προσωπικό του κέρδος, καταστρέφει τον πλανήτη και την κοινωνία μας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.