Οι νέοι δασμοί του Trump αναμένεται να διαλύσουν τις αμερικανικές εταιρίες, με πολλές να μην έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν. Η Apple στην παρούσα κατάσταση ετοιμάζεται να δεχθεί ένα πολύ δυνατό χτύπημα και μάλιστα από την ίδια της τη χώρα, αφού οι δασμοί μπορούν να την ισοπεδώσουν. Αφού oi ΗΠΑ ανακοίνωσαν δασμούς 125% στην Κίνα, η Κίνα απάντησε με 84%, όμως ο Trump ανέβασε τους δασμούς στο 145%, με την τελευταία κίνηση να είναι στην Κίνα που ανέβασε τους δασμούς στο 125%, ενώ δήλωσε πως δεν θα τους ανεβάσει άλλο, καθώς δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο. Με τους δασμούς στα ύψη, τα αμερικάνικα προϊόντα είναι πλέον ούτως η άλλως μη ελκυστικά σε αυτό το κόστος. Όμως το Trump, επέστρεψε, μειώνοντας προσωρινά τους δασμούς στο 10% για αρκετές χώρες, για τις επόμενες 90 ημέρες.
Κατά τη διάρκεια της Ημέρας Απελευθέρωσης, όπως την ονόμασε ο Trump, ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν σκοπεύει να προσφέρει εξαιρέσεις και πήρε μια αρκετά αόριστη απάντηση, υποδηλώνοντας πως θα υπάρξουν διευκολύνσεις ή και εξαιρέσεις για εταιρίες που χτυπιούνται περισσότερο. Από τις Αμερικανικές εταιρίες, κανείς δεν έχει μεγαλύτερο πρόβλημα, από την Apple που οι δασμοί θα την χτυπήσουν δραματικά.
Η WSJ έκανε τους υπολογισμούς και διαπίστωσε ότι το κόστος παραγωγής του iPhone 16 Pro, για παράδειγμα, θα αυξηθεί κατά $300, με 125% δασμούς.
Προς το παρόν όμως όλα είναι εικασίες. Αν ο Trump αρχίσει να μοιράζει εξαιρέσεις από εδώ και από εκεί, τότε οι δασμού χάνουν την αξία τους. Από την άλλη, ο Trump κάθε μέρα αλλάζει γνώμη. Παραδέχθηκε μάλιστα πως οι αποφάσεις για εξαιρέσεις θα βασιστούν στον ένστικτό του. Καθόλου μελετημένη κίνηση λοιπόν, που σημαίνει πως θα τις δώσει σε φίλους του.
H Κίνα απαντάει στους δασμους των ΗΠΑ: «Είναι αστείο» οι δασμοί
Η Apple όμως δεν μπορεί να ρισκάρει για το πως θα ξυπνήσει ο Trump και τι κέφια θα έχει. Έτσι, προσπαθεί να μαζέψει αποθέματα σε συσκευές, ώστε να μετριάσει τον αντίκτυπο των δασμών, τουλάχιστον για λίγο καιρό ακόμα.
Η Apple σκέφτεται την μεταφορά μέρους της γραμμής παραγωγής στην Βραζιλία, που έχει πολύ χαμηλότερους δασμούς. Όμως μια γραμμή παραγωγής δε μπορεί να στηθεί από την μια μέρα στην άλλη και μπορεί να πάρει 3-5 χρόνια στη καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ θα χρειαστεί και καταρτισμένο προσωπικό, που ελάχιστες χώρες εκτός της Κίνας διαθέτουν.
Οι υπόνοιες πως ο Turmp θα αρχίσει να δίνει απαλλαγές από τους δασμούς, είναι η πρώτη κίνηση που δείχνει πως ο Trump αρχίζει να κάνει πίσω. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτό.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.