Νωρίτερα φέτος οι ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη αυτού που θεωρούσαν τον παλαιότερο κρατήρα μετά από πρόσκρουση στον κόσμο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, ο κρατήρας δημιουργήθηκε πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ένας μετεωρίτης έπεσε σε αυτό που τώρα αποτελεί περιοχή της Δυτικής Αυστραλίας.

Αυτό ήταν ένα απίστευτο και συναρπαστικό εύρημα αλλά δυστυχώς μπορεί να μην είναι σωστό, καθώς μια διαφορετική ομάδα γεωλόγων πιστεύει ότι ο κρατήρας είναι πολύ νεότερος από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Προς το παρόν ο παλαιότερος γνωστός αρχαίος κρατήρας πρόσκρουσης είναι η δομή Yarrabubba στη Δυτική Αυστραλία, ηλικίας 2,23 δισεκατομμυρίων ετών. Η εύρεση κάτι παλαιότερου αποτελεί ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα καθώς τα παλαιότερα δείγματα έχουν καταστραφεί από μεταγενέστερα γεγονότα πρόσκρουσης, διάβρωση, ταφή ή άλλες γεωλογικές διεργασίες.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γεωλογική κοινότητα ενθουσιάστηκε από την τελευταία ανακάλυψη τον Μάρτιο του 2025. Οι αναφορές έδειξαν ότι αυτός ο κρατήρας σχηματίστηκε πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια και είχε διάμετρο πάνω από 100 χιλιόμετρα. Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ο κρατήρας είναι μόνο περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων ετών, δηλαδή περίπου 800 εκατομμύρια χρόνια νεότερος από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Επιπλέον οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κρατήρας μπορεί επίσης να είναι μικρότερος από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως, φτάνοντας σε συγκριτικά πολύ μικρότερο μέγεθος, μόλις 16 χιλιομέτρων σε διάμετρο.

Οι δύο μελέτες χρησιμοποίησαν πολύ παρόμοιες προσεγγίσεις κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, συμπεριλαμβανομένων παρατηρήσεων όπως η ραδιομετρική χρονολόγηση, η οποία μετρά την ηλικία των πετρωμάτων ή της οργανικής ύλης μέσω των ραδιενεργών ισοτόπων που περιέχουν. Καμία από τις δύο μελέτες δεν μπόρεσε να βρει κάποιο υλικό που να υποδεικνύει ηλικία πρόσκρουσης χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο. Για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα και οι δύο βασίστηκαν στον νόμο της υπέρθεσης, μια γεωλογική αρχή που δηλώνει ότι τα στρώματα των πετρωμάτων τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο καθώς ο χρόνος προχωρά.

Η τεράστια σημασία της ανακάλυψης νέων κβαντικών υλικών για όλα τα ηλεκτρονικά!

«Η έρευνά μας βρήκε κώνους θραύσης στα ίδια πετρώματα ηλικίας 3,47 δισεκατομμυρίων ετών, αλλά και σε νεότερα υπερκείμενα πετρώματα, συμπεριλαμβανομένων λάβων που είναι γνωστό ότι έχουν εκραγεί πριν από 2,77 δισεκατομμύρια χρόνια», έγραψαν σε σχετικό άρθρο στο Conversation ο Aaron J. Cavosie, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Curtin και ο Alex Brenner, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Yale. Αυτό όπως καταλήγουν οι ερευνητές περιορίζει την ηλικία αυτού του κρατήρα σε μόλις 2,77 δισεκατομμύρια χρόνια και απέχει πολύ από την αρχική εκτίμηση των άνω των 100 χιλιομέτρων και είναι πολύ μικρός για να έχει επηρεάσει τον σχηματισμό ηπείρων ή ζωής.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Science Advances.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.