Ορισμένοι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν μια τεράστια υπόγεια πόλη κάτω από τις Αιγυπτιακές Πυραμίδες χρησιμοποιώντας τεχνολογία ραντάρ. Μια ομάδα ερευνητών από την Ιταλία και τη Σκωτία ισχυρίζεται ότι έχει βρει ένα τεράστιο δίκτυο δομών, δέκα φορές μεγαλύτερο από τις Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας.
Πιο συγκεκριμένα οι πυραμίδες αυτές χτίστηκαν πριν από περίπου 4.500 χρόνια και είναι από τα πιο διάσημα ορόσημα στον κόσμο. Σύμφωνα με τη νέα αυτή έρευνα οι παλμοί του ραντάρ δημιουργούν λεπτομερείς υπόγειες εικόνες, παρόμοιες με τα ραντάρ σόναρ που χρησιμοποιούνται στον ωκεανό. Η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τον Corrado Malanga από το Πανεπιστήμιο της Πίζας και τον Filippo Biondi από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde, ισχυρίζεται ότι η κρυμμένη πόλη καλύπτει 6.500 πόδια και ότι οι σαρώσεις με ραντάρ αποκάλυψαν οκτώ ψηλές, κυλινδρικές κατασκευές θαμμένες πάνω από 2.000 πόδια κάτω από την πυραμίδα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές “Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη έχει επαναπροσδιορίσει τα όρια της δορυφορικής ανάλυσης δεδομένων και της αρχαιολογικής εξερεύνησης και.. θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει την κατανόησή μας για την ιερή τοπογραφία της αρχαίας Αιγύπτου, παρέχοντας χωρικές συντεταγμένες για προηγουμένως άγνωστες και ανεξερεύνητες υπόγειες δομές.”.
Παρ όλα αυτά ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Dr Zahi Hawass απέρριψε τα ευρήματα αυτά αποκαλώντας τα “εντελώς λανθασμένα” και πρόσθεσε ότι “Δεν υπάρχουν αποστολές που εργάζονται στην πυραμίδα του βασιλιά Khafre τώρα. Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί συσκευές ραντάρ ή σύγχρονες τεχνολογίες για τον εντοπισμό υποτιθέμενων δομών κάτω από την πυραμίδα Khafre.”. Σύμφωνα με άλλους αρχαιολόγους οι γεωφυσικές τεχνικές, όπως το ραντάρ διείσδυσης εδάφους ή η σεισμική ανάλυση, μπορούν να ανιχνεύσουν μόνο περιορισμένα βάθη. Για το λόγο αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα ευρήματα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.