Μια νέα μελέτη ανακάλυψε πως η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζωική πρωτεΐνη, δε συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ την ίδια στιγμή παρέχει κάποια προστασία από καρκίνους. Τελικά το κρέας μάλλον μας προστατεύει από τον καρκίνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Applied Physiology Nutrition and Metabolism και βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων από σχεδόν 16.000 ενήλικες, 19 ετών και άνω, που συμμετείχαν στη Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHAMES III).

Οι ερευνητές εξέτασαν την ποσότητα ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες και συνέκριναν αυτά τα πρότυπα με τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Τα ευρήματα δεν έδειξαν αυξημένο κίνδυνου θανάτου που να συνδέεται με τη μεγαλύτερη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης. Αντιθέτως, τα δεδομένα δείχνουν μια μικρή, αλλά σημαντική μείωση των θανάτων που σχετίζονται με καρκίνους, στα άτομα που κατανάλωναν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη.

«Υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από την πρωτεΐνη – πόση ποσότητα να τρώμε, τι είδους και τι σημαίνει για τη μακροπρόθεσμη υγεία. Αυτή η μελέτη προσθέτει σαφήνεια, κάτι που είναι σημαντικό για όποιον προσπαθεί να λάβει τεκμηριωμένες, βασισμένες σε στοιχεία αποφάσεις σχετικά με το τι τρώει», εξηγεί ο Stuart Phillips, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο McMaster, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα.

Η ομάδα ήθελε να αποκτήσει αξιόπιστα αποτελέσματα, για αυτό χρησιμοποίησε προηγμένες στατιστικές μεθόδους, όπως την μέθοδο του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (NCI) και της πολυπαραμετρικής μοντελοποίησης Markov Chain Monte Carlo (MCMC), για την εκτίμηση της μακροπρόθεσμης διαιτητικής πρόσληψης και την ελαχιστοποίηση του σφάλματος μέτρησης.

«Ήταν επιτακτική ανάγκη η ανάλυσή μας να χρησιμοποιήσει τις πιο αυστηρές, χρυσές πρότυπες μεθόδους για την αξιολόγηση της συνήθους πρόσληψης και του κινδύνου θνησιμότητας. Αυτές οι μέθοδοι μας επέτρεψαν να λάβουμε υπόψη τις διακυμάνσεις στην ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης και να παρέχουμε μια πιο ακριβή εικόνα των μακροπρόθεσμων διατροφικών συνηθειών», λέει ο Phillips.

NASA: To James Webb Telescope ανακαλύπτει 300 αντικείμενα που δεν έπρεπε να υπάρχουν

Στη μελέτη τους οι επιστήμονες δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της συνολικής πρωτεΐνης, της ζωικής ή της φυτικής πρωτεΐνης και του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου. Τα αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά, ανάμεσα στην πρόσληψη φυτικής ή ζωικής πρωτεΐνης. Αυτό υποδηλώνει πως η φυτική πρωτεΐνη έχει ελάχιστη επίδραση στη θνησιμότητα από καρκίνο, ενώ η ζωική πρωτεΐνη παρέχει μια μικρή αλλά σημαντική προστατευτική δράση.

Παρατηρητικές μελέτες όπως αυτή δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτία και το αποτέλεσμα. Ωστόσο, είναι πολύτιμες για τον εντοπισμό μοτίβων και συσχετίσεων σε μεγάλους πληθυσμούς. Σε συνδυασμό με στοιχεία δεκαετιών κλινικών δοκιμών, τα ευρήματα υποστηρίζουν την ένταξη των ζωικών πρωτεϊνών ως μέρος ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου.

«Όταν λαμβάνονται υπόψη τόσο τα δεδομένα παρατήρησης όπως αυτό όσο και την κλινική έρευνα, είναι σαφές ότι τόσο οι ζωικές όσο και οι φυτικές πρωτεϊνικές τροφές προάγουν την υγεία και τη μακροζωία», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Γιάννης Παπανικολάου, MPH, πρόεδρος της Nutritional Strategies.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Applied Physiology Nutrition and Metabolism.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.