Την ερχόμενη Τρίτη, η μεγαλύτερη διαμάχη στην ιστορία της τεχνολογία θα λάβει χώρα στις δικαστικές αίθουσες του San Diego. Για μια ακόμη φορά, Apple και Qualcomm θα αναμετρηθούν, όμως τώρα διακυβεύονται δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, δεν υπάρχει κάποιου είδους προσωπική σχέση μεταξύ των CEO των δυο εταιρειών. Αλλά το αντίθετο μάλιστα. Ως αποτέλεσμα της εχθρότητας αυτής μεταξύ του Tim Cook και του Steve Mollenkopf, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για να τα βρουν. Και όπως είχε αναφέρει ένα στέλεχος της Apple που δεν κατονομάζεται: Είναι προσωπικό, δεν βλέπω κάποιον που θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα.
Με αυτό κατά νου, εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί ο Mollenkopf είχε δηλώσει στο CNBC τον περασμένο Νοέμβριο, ότι η Apple και η Qualcomm ήταν πολύ κοντά στο να λύσουν τις διαφορές τους. Ο Cook δεν βλέπει γιατί η Qualcomm θα πρέπει να της επιτραπεί να εισπράττει το 5% της τιμής πώλησης ενός iPhone. Και αυτό, μας φέρνει στο μεγάλο θέμα μεταξύ των δυο γιγάντων. Η Apple τονίζει, ότι η Qualcomm ζητά πολλά χρήματα για την αδειοδότηση των chips, ενώ η Qualcomm τονίζει ότι η Apple της χρωστά πολλά μετρητά, επειδή σταμάτησε να καταβάλλει ποσά αδειοδότησης.
Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την ανυποχώρητη στάση που θα κρατούσαν και οι δυο εταιρείες και πόσο αυτή μεγάλωνε, όταν η Qualcomm ήταν ο μοναδικός προμηθευτής των modem chips για το iPhone το 2011-2015. Το 2016-2017, η Intel και η Qualcomm μοιράζονταν αυτή τη δουλειά. Με τον ερχομό του Ιανουαρίου του 2017, η Apple κινήθηκε για πρώτη φορά εναντίον της Qualcomm και στο 2018, η Intel ήταν ο μοναδικός προμηθευτής modem chips για τα handsets της Apple. Οι πληροφορίες θέλουν την Apple να σχεδιάζει το δικό της 5G chip για χρήση το 2021.
Πίσω στο χρόνο, πριν την παρουσίαση του αρχικού iPhone το 2007, ο Steve Jobs, είχε κάποιου είδους σχέση με τον CEO της Qualcomm, Paul Jacobs. Η Qualcomm είχε πετύχει να λαμβάνει το 5% της τιμής λιανικής του κάθε handset που πουλούσε. Εκείνη τη χρονική στιγμή, ο Cook ήταν chief operating officer και αισθανόταν ότι η Apple δεν έπρεπε να πληρώνει την Qualcomm πάνω από 1.5 δολάριο ανά συσκευή. Αλλά ο Jobs θεωρούσε ότι η Qualcomm έπρεπε να αποζημιωθεί για τις καινοτομίες της. Έτσι πλήρωνε 7.5 δολάρια ανά iPhone που πωλούνταν. Με τον ερχομό του 2011, η Qualcomm συμφώνησε να πληρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια, προκειμένου να την παρακινήσει να επιλέξει τα chips της. Η Apple θα λάμβανε κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη πληρωμή, αλλά θα έπρεπε να το επιστρέψει το ποσό αν χρησιμοποιήσει κάποιον άλλο. Το 2011, που ο Cook αντικατέστησε τον Jobs στη θέση του CEO, ήταν εκνευρισμένος από τα πόσα πολλά χρήματα πλήρωνε η Apple.
Πέντε χρόνια μετά, η Qualcomm είχε φθάσει στα όριά της, με τα σχόλια που έκανε η Apple εναντίον της σε υπόθεση που περιελάμβανε και την Fair Trade Commision της Νότιας Κορέας. Η Apple δήλωσε ότι έπρεπε να βάλει και δεύτερο προμηθευτή, εξαιτίας της πολιτικής αποκλεισμού της Qualcomm. Λίγο μετά, ανακάλυψαν ότι τα iPhones χρησιμοποιούσαν και Intel chips. Αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν ο κατασκευαστής chips να σταματήσει να πληρώνει την Apple το ετήσιο 1 δις, η Apple να σταματήσει να πληρώνει το τέλος ανά πώληση iPhone και η κάθε μια να υποβάλλει εναντίον της άλλης μια σειρά από μηνύσεις. Η Qualcomm μάλιστα αισθάνθηκε ότι η Apple υποστήριζε την εξαγορά της πρώτης από την Broadcom. Η Qualcomm αρνήθηκε την εξαγορά της, με την Broadcom να συνεχίζει να πιέζει, μέχρι που ο Trump έβαλε οριστικό τέλος, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας.
Η Qualcomm έχει έναν μεγαλύτερο πονοκέφαλο από την Apple
Η δίκη η οποία ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, όχι μόνο περιλαμβάνει την Apple και την Qualcomm αλλά και τους πολυάριθμους κατασκευαστές στους οποίους η Apple αναθέτει την δημιουργία των προϊόντων της, όπως την Foxconn και Wistron. Και αυτό, επειδή αυτές οι εταιρείες είναι που φροντίζουν για τα τέλη αδειοδότησης εκ μέρους της Apple, με τα στελέχη του Cupertino να έχουν κόψει πλέον τις πληρωμές. Η Qualcomm σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να μειώσει τα fees και να πετύχει διακανονισμό με την Apple, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να προβεί και σε μείωση των τελών και για τους άλλους κατασκευαστές με τους οποίους έχει συνεργασίες.
Αλλά η Apple ίσως δεν είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της Qualcomm. Νωρίτερα φέτος, η FTC έφερε σε ακρόαση με δικαστή τις πρακτικές αδειοδότησης της Qualcomm. Αν ο δικαστής αποφανθεί κατά της Qualcomm, η ίδια θα κληθεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο πουλά chips στους κατασκευαστές smartphone συσκευών.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.