Το 2020, η Apple σταμάτησε να περιλαμβάνει φορτιστές στα κουτιά των iPhone για το καλό του περιβάλλοντος, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη φορτιστές. Ωστόσο, κυκλοφορούν φήμες ότι η κίνηση αυτή εξοικονόμησε στην Apple δισεκατομμύρια δολάρια. Από τότε, άλλες εταιρείες – όπως η Samsung – ακολούθησαν το παράδειγμά της αμερικανικής εταιρείας.

Η Βραζιλία, όπως και άλλες χώρες, έχει δείξει ότι είναι πολύ δυσαρεστημένη με την απουσία του φορτιστή από το κουτί των iPhone. Η χώρα προηγουμένως επέβαλε στην Apple πρόστιμο 2 εκατομμυρίων δολαρίων για αυτήν την αλλαγή και τώρα φαίνεται ότι η εταιρεία με έδρα το Cupertino πρέπει να πληρώσει περίπου 1.000 ευρώ, ως αποζημίωση σε δυσαρεστημένο καταναλωτή.

Ο εν λόγω καταναλωτής έκανε αγωγή στην Apple και ο δικαστής αποφάνθηκε υπέρ ζητώντας από την εταιρεία να καταβάλει στον καταναλωτή το ποσό των 5.000 Brazilian Real ή περίπου 992 ευρώ. Ο δικαστής είπε ότι σύμφωνα με ένα άρθρο του Κώδικα Καταναλωτή (CDC) το “tie sale” είναι μία καταχρηστική και απαγορευμένη πρακτική στη Βραζιλία, επομένως δεν επιτρέπεται η ξεχωριστή πώληση smartphone και φορτιστή.

Ως εκ τούτου, καταδίκασε την Apple επειδή πούλησε ένα μοντέλο iPhone και τον φορτιστή ξεχωριστά σε έναν καταναλωτή στην πόλη Goiânia. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα που εξέδωσε ο δικαστής Vanderlei Caires Pinheiro, του 6ου Πολιτικού Δικαστηρίου της Goiânia, η Apple είναι ένοχη για “tie sale” των συσκευών της.

Ως “tie sale” αναφέρεται στην πρακτική του εξαναγκασμού ενός καταναλωτή να αγοράσει δύο προϊόντα προκειμένου να λειτουργήσει πλήρως ένα από αυτά. Σε αυτήν την περίπτωση, ο δικαστής θεωρεί ότι η αναγκαιότητα αγοράς ενός φορτιστή μετά την αγορά ενός νέου iPhone είναι μια τέτοια πρακτική. Φυσικά, η Apple υποστήριξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη φορτιστές, αλλά αυτό δεν φάνηκε να ενδιαφέρει τον δικαστή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.