Δυστυχώς, ο κόσμος είναι έτοιμος να μασήσει αμάσητο ότι του πλασάρει ο κάθε τυχαίος στο διαδίκτυο, όμως τώρα βλέπουμε μια ηλικιακή στροφή στις θεωρίες συνομοσίας, με μεγαλύτερα άτομα να τις πιστεύουν όλο και πιο πολύ. Μέχρι πρότινος, άτομα νεαρότερης ηλικίας πίστευαν σε αυτές τις θεωρίες, καθώς ήταν στα πλαίσια της αμφισβήτησης των πάντων. Και εγώ κατά τα πρώτα χρόνια στο Πανεπιστήμιο, μελετούσα μερικές από αυτές τις θεωρίες και φαινόντουσαν δελεαστικές. Μετά όμως απέκτησα γνώσεις, ώστε να μπορώ να διακρίνω ποιές είχαν επιστημονική βάση και ποιες ήταν καλοστολισμένες μπούρδες.

Τελευταία, στα σχόλια στα άρθρα μας βλέπω συχνά μια συγκεκριμένη φωτογραφία, που παρουσιάζει αστροναύτες να ποζάρουν στον φακό, χωρίς κράνος. Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται συνήθως είναι ασπρόμαυρη, για να ταιριάζει με τις φωτογραφίες που είχαμε από την προσσελήνωση του Apollo 11.

Η εν λόγω φωτογραφία κάνει τον γύρω του διαδικτύου, τόσο στα κοινωνικά δίκτυα, όσο στο TikTok και το YouTube. Την παραθέτουν σαν απόδειξη πως η προσσελήνωση ήταν σκηνοθετημένη και πως η φωτογραφία είναι από πραγματική αποστολή στο φεγγάρι. Τι ισχύει όμως;

αστροναύτες χωρίς κράνος
Από την σελίδα Επίπεδης Γης, της Ουαλίας

Πριν από κάθε επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη, η NASA κάνει αυτό που κάνει και στην προετοιμασία για το Artemis 3. Βάζει το πλήρωμα της αποστολής σε προσομοίωση σε κάποια έρημο, ώστε οι αστροναύτες να κάνουν τις διαδικασίες που θα έκαναν και στο φεγγάρι. Κάτι σαν προπόνηση για την πραγματική αποστολή. Πριν λίγες ημέρες, είδαμε μάλιστα φωτογραφίες από αυτές τις προσομοιώσεις, από το πλήρωμα του Artemis 3, ενώ το ίδιο κάνει και για του πρώτους αστροναύτες που έχει σκοπό να στείλει στον Άρη, βάζοντας τους σε μια δομή, που προσομοιώνει μια βάση στον Άρη.

Η φωτογραφία με τους αστροναύτης των αποστολών στην Σελήνη, υπάρχουν στο Getty Images και στο Flickr. Οι φωτογραφίες λήφθηκαν στο Kennedy Space Center, στην Φλόριντα και σίγουρα όχι στο φεγγάρι.

Μάλιστα η περιγραφή των φωτογραφιών αναφέρει:

Οι αστροναύτες του Apollo 16 (LR) Charles M Duke, John W Young και Thomas K Mattingly II κάνουν ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής άσκησης για την προετοιμασία για την αποστολή Lunar Landing, ΗΠΑ, 6 Φεβρουαρίου 1972. Ο Duke είναι ο οδηγός του Lunar Module, Ο Mattingly ο πιλότος της μονάδας και ο Young διοικητής της πτήσης που προγραμματίστηκε να απογειωθεί στις 16 Απριλίου.

Η NASA μας δείχνει πλάνα από την εκπαίδευση αστροναυτών του Artemis 3 στην έρημο!

Προφανώς, όταν οι αστροναύτες βγήκαν στην επιφάνεια της Σελήνης, φόρεσαν τα κράνη τους. Τα υπόλοιπα είναι απλά ανοησίες. Οι φωτογραφίες ήταν από την προετοιμασία των αστροναυτών, σε μια διαδικασία σαν πρόβα, για την αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης.

Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να πρέπει να αναφέρουμε τα αυτονόητα και αυτό δείχνει την μεγάλη αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος, σε όλο τον κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.