Έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας από τον τελευταία αποστολή της NASA, που έστειλε αθρώπους στην Σελήνη. Τώρα όμως η NASA ετοιμάζει την επιστροφή της και οι αστροναύτες τις αποστολής εκπαιδεύονται στην έρημο της Βόρειας Αριζόνα, για την επικείμενη αποστολή Artemis 3. Αν πάνε όλα βάσει προγράμματος, η αποστολή θα προσσεληνωθεί στην Σελήνη τον Σεπτέμβριο του 2026.

Δεκαετίες άλλων αποστολών, μαζί με το αστρονομικό κόστος μιας επανδρωμένης αποστολής στην Σελήνη, δεν υπήρχε κάποιο κίνητρο για την διαστημική υπηρεσία, ώστε να επιστρέψει. Τώρα όμως, έχουν την τεχνολογία για την δημιουργία μόνιμης βάσης στην Σελήνη, που θα προσφέρει σταθερή παρουσία ανθρώπου στον δορυφόρο μας, ενώ θα μπορεί να ανεφοδιάσει σκάφη, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο διάστημα.

Μετά την επιτυχή εκτόξευση του νέου μεγαπυραύλου της NASA, το 2022, το Space Launch System, όλα παίρνουν την σειρά τους. Βέβαια, από τη στιγμή που το πρόγραμμα Artemis θα είναι επανδρωμένο, όλα πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή και η NASA θέλει να είναι απολύτως σίγουρη πως όλα θα πάνε καλά και με την μέγιστη ασφάλεια των αστροναυτών.

NASA Artemis 3
Στα αριστερά: ο αστροναύτης Αντρέ Ντάγκλας εξετάζει τις διαδικασίες συλλογής δειγμάτων. Στα δεξιά: Η αστροναύτης Kate Rubins φροντίζει να έχει τα απαραίτητα εργαλεία. Πηγή: NASA / Josh Valcarcel

Τώρα, η NASA δημοσίευσε φωτογραφίες από την την εκπαίδευση των αστροναυτών τον Μάιο. Στις φωτογραφίες βλέπουμε την προσομοίωση στην έρημο, καθώς και μιας πρόσφατης προσομοίωσης των αστροναυτών της NASA, Kate Rubins και Andre Douglas, σε μια νυχτερινή βόλτα στο διάστημα. Το επίσημο πλήρωμα του Artemis 3 δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα,  και τα άτομα που συμμετέχουν στην εκπαίδευση είναι οι πιθανοί αστροναύτες της αποστολής.

NASA Artemis 3
Οι αστροναύτες της NASA, Κέιτ Ρούμπινς και Αντρέ Ντάγκλας, προσομοιώνουν έναν περίπατο στο φεγγάρι για την επικείμενη αποστολή Artemis 3. Πίστωση: NASA / Josh Valcarcel

Η εκπαίδευση στο σκοτάδι και στο λυκόφως είναι απαραίτητη, καθώς οι συνθήκες μιμούνται τις σκοτεινές και σκιερές περιοχές που θα εξερευνήσει η αποστολή Artemis 3. Οι αστροναύτες θα προσσεληνωθούν στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, ένα σημείο που πιστεύεται πως έχει πληθώρα νερού σε μορφή πάγου, όμως παράλληλα έχει μεγάλες σκιές, λόγω των σεληνιακών λόφων στην περιοχή.

NASA Artemix 3
Η αστροναύτης Kate Rubins χρησιμοποίησε ένα σφυρί για να καρφώσει σωλήνα που θα συλλέγει δείγματα εδάφους από το έδαφος. Στο φεγγάρι, αυτά τα δείγματα θα σφραγιστούν και στη συνέχεια θα επιστραφούν στη Γη. Πίστωση: NASA / Josh Valcarcel

Οι φωτογραφίες είναι από την Δοκιμή Επιπέδου 5 της ομάδας JETT5. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε μια απόκρημνη περιοχή που ονομάζεται ηφαιστειακό πεδίου του Σαν Φρανσίσκο. Η περιοχή που θα προσσεληνωθούν οι αστροναύτες  είναι γεμάτη από τραχείς βράχους και χαρακτηρίζεται από μεγάλους κρατήρες και ηφαιστειακά πετρώματα. Σε αυτή την περιοχή θα πρέπει να  βρουν οι αστροναύτες του Artemis 3, νερό σε μορφή πάγου.

Δωρεάν Απεριόριστα Data για 3 ημέρες στο Vodafone CU

“Τα κοιτάσματα πάγου θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύσουν ως σημαντικός πόρος για εξερεύνηση επειδή αποτελούνται από υδρογόνο και οξυγόνο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καύσιμα πυραύλων ή συστήματα υποστήριξης ζωής”, εξήγησε η NASA.

NASA Artemis 3
Οι δύο αστροναύτες σπρώχνουν ένα καρότσι εργαλείων στην επιφάνεια της ερήμου. Πίστωση: NASA / Josh Valcarcel

Ο στόχος είναι να μετατραπεί η Σελήνη σε “βενζινάδικο” για τα σκάφη του μέλλοντος, μετατρέποντας το νερό σε καύσιμα. Αυτό θα το πετύχουν με διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο, που αποτελούν εξαιρετικά καύσιμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.