Ο Terry Virts που βρισκόταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Μάρτιο και είδε μια ασυνήθιστη εικόνα. Ο κοσμοναύτης της NASA είδε μια τεράστια, ασυνήθιστη σκιά πάνω στην Γη.

«Ήταν αυτό το μεγάλο, σκοτεινό πράγμα που δεν ήταν φυσικό», είπε ο Virts, ένας συνταξιούχος αστροναύτης και πρώην διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ο αστροναύτης παρακολουθούσε την σκιά να περνάει πάνω από περιοχές της Γης, η οποία προκλήθηκε από τον κοσμικό χωρίς του Ήλιου με την Σελήνη. Ήταν μια ολική έκλειψη Ηλίου! Ένα φυσικό γεγονός, όμως τόσο απόκοσμο, κυρίως όταν το παρατηρείς από το διάστημα.

Η τεράτια σκιά διέσχισε τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και ευτυχώς οι αστρονόμοι μπορούν να προβλέψουν τις εκλείψεις για εκατοντάδες χρόνια στο μέλλον, με βάση την μηχανική και την βαρύτητα του Ήλιου, της Σελήνης και της Γης. Ακόμα και όταν το γνωρίζει όμως πως θα συμβεί, το να το βλέπεις είναι κάτι ασυνήθιστο.

Η θέαση μιας έκλειψης από το διάστημα είναι ένα τρομερά σπάνιο θέαμα, που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να δουν. Συνήθως υπάρχουν 7 κοσμοναύτες στον Διαστημικό Σταθμό.

Από την σκοπιά της Γης, πάλι το φαινόμενο είναι εντυπωσιακό. Το φεγγάρι μπλοκάρει προσωρινά τον Ήλιο, για 3 με 5 λεπτά, ανάλογα με την τοποθεσία. Τότε εμφανίζεται το στέμμα του Ήλιου, που είναι αυτή η λάμψη γύρω από το σκοτάδι. Ακόμα και τα ζώα του πλανήτη αρχίζουν να συμπεριφέρονται περίεργα κατά την έκλειψη.

Η ολική έκλειψη ηλίου είναι κάτι πραγματικά εντυπωσιακό. Το 1999 στην Ελλάδα βιώσαμε το πιο κοντινό σε ολική έκλειψη, με κάλυψη του ήλιου κατά 94% και όσοι το είδαμε, ήταν κάτι πραγματικά εντυπωσιακό. Όσοι έχουν δει και πλήρη έκλειψη όμως, αναφέρουν πως το θέαμα είναι ενα εκατομμύριο φορές καλύτερο, αφού εκεί είναι που εμφανίζεται το στέμμα του Ήλιου.

Η ολική ηλιακή έκλειψη μπορεί να λύσει ένα περίεργο μυστήριο για τον Ήλιο!

Το σίγουρο είναι πως η θέαση του φαινομένου από το διάστημα είναι κάτι που ελάχιστοι έχουν δει ζωντανά. Για του υπόλοιπους, θα πρέπει να αρκεστούμε στις φωτογραφίες!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.