Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η NASA ανακοίνωσε τα σχέδιά της να τοποθετήσει ένα μικρό δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε ύψος 35.400 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, σε μια προσπάθεια να μιμηθεί ένα πραγματικό αστέρι για τα τηλεσκόπια στη Γη.

Το ονόμασαν Landoit, αν και δεν θα είναι αρκετά φωτεινό για να μπορείς να το δεις με γυμνό μάτι εκτός και αν έχεις ένα τηλεσκόπιο στο σπίτι. Στόχος της αποστολής είναι να καλιμπράρει τηλεσκόπια στη Γη και να δημιουργήσει έναν νέο και πιο έγκυρο κατάλογο της φωτεινότητας των πραγματικών αστεριών.

Για πρώτη φορά βλέπουμε δύο κολοσσιαίες μαύρες τρύπες να συγκρούονται στην αυγή του Σύμπαντος

Μόλις τεθεί σε τροχιά, ο δορυφόρος θα εκπέμψει τα 8 ενσωματωμένα laser σε επίγεια τηλεσκόπια, τα οποία θα παρατηρούν το εν λόγω τεχνητό αστέρι, όπως το κάνουν με τα πραγματικά. Αφού μετρήσουν το φως των laser το οποίο θα έχει μια προκαθορισμένη φωτεινότητα, θέλουν να δουν πόσο φθάνει στη Γη, καθώς ένα ποσοστό αποροφφάται από την ατμόσφαιρα. Παράλληλα οι αστρονόμοι θα μπορούν να το συγκρίνουν με περίπου 60 πραγματικά αστέρια καταγράφοντας έτσι την αστρική φωτεινότητα, όπως φαίνεται από τη Γη, με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι μπορούν να επιτύχουν οι συμβατικές μέθοδοι.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα σχέδια αυτά της NASA θα ενισχύσουν την ακρίβεια με την οποία μετρούνται διάφορες ιδιότητες των αστέρων, όπως η φωτεινότητα, το μέγεθος και η ηλικία τους. Αυτή η ακρίβεια, με τη σειρά της, μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να τελειοποιήσουν άλλες μετρήσεις που βασίζονται επίσης στις φωτεινότητες των άστρων και στις αποστάσεις, όπως για παράδειγμα θα μας βοηθήσουν να μετρήσουμε την ηλικία του σύμπαντος και πόσο γρήγορα έχει διασταλεί με την πάροδο του χρόνου ή πόση ενέργεια εκπέμπεται από τα αστέρια, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζήτηση εξωπλανητών σε τροχιά γύρω από αυτά με πιθανώς φιλικές προς τη ζωή συνθήκες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.