Όπως ακριβώς και με τους ανθρώπους, έτσι και τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους όταν αντιλαμβάνονται κίνδυνο ή επίθεση. Η επιστήμη το γνωρίζει αυτό από την δεκαετία του 1980 και έχουν ήδη ανακαλύψει πάνω από 80 είδη φυτών που προσπαθούν με διάφορούς τρόπους να αμυνθούν των απειλών. Μέχρι τώρα όμως ήταν μυστήριο το πως γίνεται αυτή η επικοινωνία μεταξύ των φυτών.

Τώρα, μια ομάδα από την Ιαπωνία έλυσε το μυστήριο και επιπλέον το τράβηξε σε βίντεο την επικοινωνία μεταξύ των φυτών, με το αποτέλεσμα να είναι άκρως εντυπωσιακό. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, από μια ομάδα μοριακών βιολόγων του Πανεπιστημίου Saitama της Ιαπωνίας. Οι Yuru Aratani και Takuya Uemura, έκαναν επίδειξη στο πως επικοινωνούν τα φυτά όταν διαισθάνονται κίνδυνο.

Για το πείραμα, οι επιστήμονες άφησαν μια κάμπιες στα φύλλα ενός ζιζάνιου με το όνομα Arabidopsis thaliana. Για να γίνει σωστή ανάλυση της επίδρασης στο γειτονικό φυτό, οι ενώσεις τους περιορίστηκαν σε ένα μπουκάλι, ώστε να μην υπάρχουν εξωγενείς επιδράσεις στο πείραμα. Επίσης το Arabidopsis thaliana ήταν γενετικά τροποποιημένο, ώστε να κύταρά του που περιέχουν βιοαισθητήρες, να φέγγουν πράσινα όταν ανιχνεύουν εισροές ιόντων ασβεστίου.

Στο βίντεο, βλέπουμε τα άθικτα φυτά να ανταποκρίνονται ξεκάθαρα στα μηνύματα των γειτονικών φυτών που έχουν τραυματιστεί, εμφανίζοντας σήματα ασβεστίου στα φύλλα τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ενώσεις Z-3-HAL και E-2-HAL προκάλεσαν σήματα ασβεστίου στο Arabidopsis αναλύοντας ενώσεις που μεταφέρονται στον αέρα. Η ανταπόκριση ήταν άμεση, αφού μέσα σε ένα λεπτό τα κύταρα των φυτών παρήγαγαν τα σήματα ασβεστίου, σε όλα τα γειτονικά φυτά.

“Επιτέλους αποκαλύψαμε την περίπλοκη διεργασία του πότε, πού και πώς ανταποκρίνονται τα φυτά στα αερομεταφερόμενα ‘προειδοποιητικά μηνύματα’ από τους απειλούμενους γείτονές τους,” λέει ο Masatsugu Toyota, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Saitama στην Ιαπωνία και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Καταγράφηκε η μετατροπή υπερκαινοφανούς αστέρα (supernova) σε μαύρη τρύπα

“Αυτό το αιθέριο δίκτυο επικοινωνίας, κρυμμένο από την όρασή μας, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην έγκαιρη προστασία των γειτονικών φυτών από επικείμενες απειλές”.

Όπως όλα δείχνουν, τα φυρά όχι μόνο αισθάνονται, αλλά έχουν και την ικανότητα να “μιλήσουν” για τις απειλές που δέχονται. Είναι ζωντανοί οργανισμοί και όπως όλα τα άλλα ζώα, επικοινωνούν με το είδος τους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.