Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Trump έλαβε ακραία και χωρίς προηγούμενο μέτρα εναντίον της Huawei, εμποδίζοντας τη συνεργασία με οποιαδήποτε αμερικανική εταιρεία. Αν και το αποτέλεσμα του διατάγματος είναι ξεκάθαρο, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Η επίσημη εξήγηση, σύμφωνα με το εκτελεστικό διάταγμα, είναι ότι το Huawei hardware θέτει σε κίνδυνο τις ΗΠΑ για κατασκοπία. Όπως το θέτει το εκτελεστικό διάταγμα, “οι ξένοι αντίπαλοι δημιουργούν και εκμεταλλεύονται ολοένα και περισσότερο τρωτά σημεία στην τεχνολογία και στις υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών”, και η “απεριόριστη απόκτηση ή χρήση” υλικού που παράγεται από ξένους αντιπάλους καθιστά τις εν λόγω ευπάθειες χειρότερες.
Είναι μια πλήρως δικαιολογημένη άποψη για τον περιορισμό της Huawei, όπως σχολιάζει το theverge, αλλά δεν έχει τόσο νόημα. Γιατί η Corning ή η Micron δεν θα πρέπει να πουλάνε hardware για χρήση σε smartphones στην Ευρώπη; Η Huawei δεν πουλά τηλέφωνα στις ΗΠΑ, επομένως η ασφάλεια των υποδομών που τονίζει ο Trump δεν έχει και τόσο νόημα. Αν το πρόβλημα είναι η Κίνα η οποία έχει ένα ιστορικό κλοπής εμπορικών μυστικών και πνευματικής ιδιοκτησίας, η ίδια λογική θα πρέπει να ισχύει και για Κινεζικές εταιρείες, όπως Lenovo, DJI, με καταστροφικές συνέπειες για αυτές τις εταιρείες και τη βιομηχανία στο σύνολό της.
Και όλα αυτά γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα με τον ολοένα και πιο έντονο εμπορικό πόλεμο. Για πάνω από ένα χρόνο, ο Trump βάζει όλο και πιο μεγάλους δασμούς σε μια σειρά προϊόντων σε εισαγόμενα από τη Κίνα προϊόντα σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τους ηγέτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την Κίνα να απαντά με τους δικούς της δασμούς. Και το ban της Huawei θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μέρος της ίδιας λογικής, πίεση στην οικονομία της Κίνας για παραχωρήσεις. Αλλά αν αυτό είναι σωστό, η προσφορά της δικαιολογίας περί εθνικής ασφαλείας, είναι αφενός ανέντιμη και αφετέρου διπλωματικά αντιπαραγωγική, θα κατέστρεφε την αξιοπιστία της Αμερικής σε περίπτωση που προκύψει μια αληθινή απειλή ασφαλείας. Το video που ο Trump δικαιολογεί την απόφασή του μπορείτε να το δείτε εδώ, στο 41.
Στο βίντεο υπάρχουν δυο ξεκάθαρες δηλώσεις. Πρώτον ότι οι περιορισμοί επιβλήθηκαν στη Huawei επειδή η εταιρεία αποτελεί απειλή ασφαλείας και δευτερευόντως ότι οι περιορισμοί ενάντια στη Huawei μπορεί να αρθούν κάποια στιγμή. Αυτοί οι δυο ισχυρισμοί είναι ασύμβατοι ή για να είμαστε πιο ακριβείς, έχουν μόνο νόημα, αν η απειλή ασφαλείας αποτελεί μπλόφα. Δεν μπορείς να διώξεις μια απειλή ασφαλείας με μια εμπορική συμφωνία, για τον απλό λόγο ότι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι η Κίνα θα σταματήσει την κατασκοπία. Με άλλα λόγια, αν η Huawei είναι απειλή πριν από το εμπορικό deal θα είναι απειλή και μετά.
Φυσικά, αν η Huawei δεν ήταν πραγματική απειλή και ο Trump το χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία για να επεκτείνει τον εμπορικό πόλεμο, αυτό είναι ακόμη χειρότερο. Η εθνική ασφάλεια βασίζεται στη μυστική συλλογή πληροφοριών και σε επιχειρήσεις ζωής και θανάτου όπου το κοινό δεν μπορεί να γνωρίζει τους λόγους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Πρόεδρος και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπορούν να πουν μόνο μια πλευρά της ιστορίας και πρέπει οι πολίτες να τους εμπιστευθούν απλά. Αλλά η εμπιστοσύνη τα τελευταία χρόνια έχει κλονιστεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι δουλειά του Προέδρου να δικαιολογήσει τις ενέργειές του στο κοινό, στις αμερικανικές εταιρείες οι οποίες θα χάσουν δισεκατομμύρια αλλά και στους χρήστες σε όλο τον κόσμο. Οφείλει μια ειλικρινή εξήγηση και μέχρι σήμερα, δεν την έχει δώσει.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.