Μια δοκιμαστική εκτόξευση για την πιστοποίηση του νέου πυραύλου Raptor 2, κατέληξε σε μια δραματική μεν, θεαματική δε, έκρηξη στις εγκαταστάσεις McGregor της SpaceX. Η εταιρία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν το περιστατικό, όμως δεν φαίνεται να επηρεάσει την επερχόμενη, τέταρτη δοκιμαστική εκτόξευση του Starship.

Η δοκιμές έγιναν την εχθές, Πέμπτη 23 Μαΐου. Βίντεο από το NASASpaceflight δείχνει την έκρηξη, με τον πύραυλο Raptor 2 να σβήνει 14 δευτερόλεπτα μετά την ανάφλεξη. Μετά το σβήσιμο του πυραύλου, οι ατμοί συνέχισαν να φαίνονται και να διαχέονται κάτω από τον πύραυλο. Όμως μια μικρή φωτιά έκανε την εμφάνισή της, στο κάτω μέρος της βάσης δοκιμών. Οι φλόγες άρχισαν να ανεβαίνουν ταχύτατα προς τα πάνω και όλος ο πύργος εκτόξευσης τυλίχθηκε στις φωτιές.

Δεν είναι σαφές αν προκλήθηκε βλάβη στον ίδιο τον πύραυλο από την ανάφλεξη ή την βάση δοκιμών. Ο πύραυλος κάνει χρήση αερίων μεθανίου και οξυγόνου. Συγκεκριμένα χρησιμοποιεί μεθάνιο (CH4) σαν καύσιμο και υγρό οξυγόνο (LOX) σαν οξειδωτικό, ώστε να γίνει η ανάφλεξη στο διάστημα όπου δεν υπάρχει οξυγόνο. Αν υπήρχε διαρροή ή ανωμαλία καύσης, αυτά τα αέρια θα αναφλέγονταν δημιουργώντας μια βόμβα, παρόμοια με αυτή που είδαμε στο βίντεο. Όμως, θα μπορούσε κάτι άλλο να έχει εκραγεί στην βάση δοκιμών, που να οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. Περιμένουμε επίσημες δηλώσεις της SpaceX για περισσότερες λεπτομέρειες.

Τέτοιου είδους ανωμαλίες κατά τη διάρκεια δοκιμών είναι αρκετά συνηθισμένες. Η SpaceX είναι στη διαδικασία πιστοποίησης των νέων πυραύλων της, ώστε να γίνουν μέρος των μελλοντικών της επιχειρήσεων. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας, ώστε να μην συμβεί ότι έγινε στην δοκιμή εχθές, όταν έχει επανδρωμένες αποστολές. Οι νέοι πύραυλοι Raptor 2 διαθέτουν μεγαλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σχέση με τους προκάτοχούς τους.

Απίστευτο βίντεο δείχνει το απίστευτα καυτό πεδίο πλάσματος, καθώς το Starship εισέρχεται στην ατμόσφαιρα!

Αυτή η έκρηξη όμως δεν θα καθυστερήσει την δοκιμή του Starship της SpaceX, που και αυτό χρησιμοποιεί πυραύλους Raptor. Το Starship είναι ένα από τα πολύ αναμενόμενα σκάφη της ανθρωπότητας, καθώς είναι τεράστιο και μπορεί να μεταφέρει μεγάλα φορτία, αλλά και ανθρώπους στο διάστημα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.