Τα λιβάδια καλύπτουν πάνω από τη μισή επιφάνεια της γης και είναι ζωτικής σημασίας για τη συντήρηση δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτά τα οικοσυστήματα παράγουν κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτικές ίνες και άλλα βασικά τρόφιμα, ενώ παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στους κύκλους θρεπτικών ουσιών, νερού και άνθρακα της Γης.

Ωστόσο, έως και το 50% των λιβαδιών έχει πλέον υποβαθμιστεί, σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Η υποβάθμιση αυτή οφείλεται κυρίως σε κακές πρακτικές διαχείρισης της γης, όπως η εκχέρσωση, η εξόρυξη, η υπερβόσκηση, η εξάντληση των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους, η διάβρωση, η αλάτωση και η αλκαλοποίηση.

Ο μυστηριώδης καρδιακός ρυθμός του Ήλιου επηρεάζεται από τη Γη, και άλλους πλανήτες

Παράλληλα με την κλιματική αλλαγή, τα ζητήματα αυτά συμβάλλουν στην καταστροφή των λιβαδιών παγκοσμίως. Οι συγκρούσεις και τα συνοριακά προβλήματα σε ορισμένες περιοχές εμποδίζουν τη μετακίνηση των ζώων, οδηγώντας σε περαιτέρω υπερβόσκηση, ενώ οι συχνότερες πυρκαγιές γίνονται επίσης παράγοντας που συμβάλλει.

Μόνο στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας και της Μογγολίας το ένα τρίτο του πληθυσμού βασίζεται στην εκτροφή ζώων, ενώ τα λιβάδια αποτελούν το 60% της γης τους. Η Μογγολία ήταν πάντα προσεκτική στη μετατροπή των λιβαδιών της λόγω των παραδόσεών της που βασίζονται στην εκτίμηση των ορίων των πόρων.

Στη Βόρεια Αμερική τα αρχαία λιβάδια, όπως τα λιβάδια και οι νότιες έρημοι, χάνουν την εμβληματική βιοποικιλότητά τους μέσω αυτής της υποβάθμισης. Σύμφωνα με την έκθεση, πολλές περιοχές δεν διαθέτουν επαρκή δεδομένα, γεγονός που υπονομεύει τις προσπάθειες για βιώσιμη διαχείριση της γης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.