Το τελευταίο πράγμα που κάποιος χρήστης φαντάζεται όταν αναζητά ένα antivirus app για το Android smartphone του, είναι η συσκευή να γίνει τρωτή σε malware. Ακριβώς αυτό ανακάλυψε η Counterpoint Research κατά την ανάλυσή της συγκεκριμένων εφαρμογών που υπήρχαν στο Google Play Store.

 

Τα apps αυτά προωθούνταν ως antivirus λύσεις για τα Android smartphones, στην ουσία όμως οι χρήστες του Android προέβαιναν στην εγκατάσταση μαζί με αυτές ενός malware που αποκαλείται Sharkbot. Το Sharkbot προσπαθεί να πείσει τα θύματά του να προβούν στην πληκτρολόγηση στοιχείων πρόσβασης σε παράθυρα που μιμούνται αντίστοιχα αληθινά.

Οι ερευνητές της CPR ανακάλυψαν 6 διαφορετικά apps στο Google Play Store τα οποία προέβαιναν στο διαμοιρασμό του Sharkbot σε ανυποψίαστους χρήστες. Τέσσερις εφαρμογές, προέρχονταν από τρεις συγκεκριμένους λογαριασμούς προγραμματιστών, των Zbynek Adamcik, Adelmio Pagnotto και Bingo Like Inc, ενώ όπως επισημαίνει η εταιρεία μερικά από αυτά συνεχίζουν να παραμένουν σε ανεπίσημα καταστήματα εφαρμογών τρίτων.

Η CheckPoint Research προτείνει για την ασφάλειά σας:

  • εγκατέστησε εφαρμογές μόνο από έμπιστους και πιστοποιημένους developers
  • αν βλέπεις μια εφαρμογή από έναν νέο σχετικά εκδότη αναζήτησε για παρόμοιες από έμπιστες πηγές.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.