Αν κάποτε μπορέσεις να ταξιδέψεις προς τα πίσω στο χρόνο και συναντήσεις τον Homo sapiens πριν από περίπου 41.000 χρόνια καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου αντιλιακό. Ακριβώς αυτό αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan η οποία σχολιάζει πως κατά τη διάρκεια μιας αναστροφής των πόλων οι πρόγονοί μας χρησιμοποίησαν ακριβώς αυτό το υλικό για να επιβιώσουν από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία.

Η κίνηση στον λιωμένο εξωτερικό πυρήνα της Γης δημιουργεί ηλεκτρικά ρεύματα. Αυτά τα ρεύματα δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει σπειροειδώς τον πλανήτη, προστατεύοντας τη Γη και το οποίο συμβάλλει στην προστασίας έναντι της επιβλαβούς κοσμικής ακτινοβολίας. Επί του παρόντος, το μαγνητικό πεδίο έχει δύο προσανατολισμούς: τον βόρειο και τον νότιο πόλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε σέλας στους πόλους όπου το μαγνητικό πεδίο είναι το ισχυρότερο.

Μάχη μέχρι θανάτου – Κατέγραψαν ανεμοστρόβιλο στον Άρη (video)

Ωστόσο οι πόλοι αυτοί δεν είναι σταθεροί και αλλάζουν γεωγραφική θέση. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι το φαινόμενο έχει συμβεί περισσότερες από 180 φορές στην ιστορία της Γης. Η τελευταία φορά πριν 41.000 χρόνια, με το φαινόμενο να παίρνει την ονομασία Laschamps. Ένα ένα απολίθωμα αρχαίου δέντρου προσφέρει στους ερευνητές μια μοναδική ματιά στη γεωμαγνητική αναταραχή που προκαλούν αυτά τα καταστροφικά γεγονότα.

Πιο συγκεκριμένα ο Βόρειος Πόλος περιπλανήθηκε πάνω από την Ευρώπη. Οι ερευνητές με την βοήθεια μιας τρισδιάστατςη ανακατασκευής του γεωδιαστημικού συστήματος της Γης,  διαπίστωσαν ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης εξασθένησε στο 10% περίπου της κανονικής του ισχύος, ενισχύοντας την υπεριώδη και την κοσμική ακτινοβολία.

Πως επιβίωσαν;

Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν έκρηξη στον αριθμό των σπηλαίων αλλά και ειδικά ρούχα από οστέινες βελόνες που αφενός παγίδευαν τη θερμοκρασία αφετέρου εμπόδιζαν την επικίνδυνη ακτινοβολία. Το πιο ενδιαφέρον; χρήση κόκκινων και κίτρινων χρωστικών ουσιών ώχρας. Η ώχρα, που αποτελείται από οξείδιο του σιδήρου, άργιλο και πυρίτιο εφαρμοζόταν στο δέρμα δημιουργώντας ένα πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία αντηλιακό.

Πηγές:

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.