Πριν λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε μία επιτυχημένη δοκιμή ενός ρομποτικού συστήματος καθαρισμού στο Μετρό της Αθήνας, αποδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα του σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συνεργεία καθαρισμού. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στον κεντρικότερο σταθμό του Μετρό, το Σύνταγμα, και προέκυψε από τη συνεργασία του Υπερταμείου, της ΣΤΑΣΥ και της εταιρείας Gerobo.

Η Gerobo, μέλος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας Elevate Greece για τη χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων, είναι η πρώτη εταιρεία που παρουσίασε στην Ελλάδα αυτόνομα ή συνεργατικά ρομπότ καθαρισμού. Τα ρομπότ της εξυπηρετούν βιομηχανίες, logistics, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, Horeca και εταιρικές υποδομές.

Η πιλοτική εφαρμογή έγινε στο σταθμό Σύνταγμα, καλύπτοντας την πλατφόρμα προς Ανθούπολη (777 τ.μ.) και τον ημιώροφο με τα εκθέματα (2.606 τ.μ.). Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι επιδόσεις των ρομπότ ήταν εξαιρετικές. Συγκεκριμένα, ο καθαρισμός της πλατφόρμας προς Ανθούπολη ολοκληρώθηκε σε 25 λεπτά, με το 80% της επιφάνειας να καθαρίζεται αυτόνομα και το υπόλοιπο 20% υπό επίβλεψη. Από την άλλη, ο ημιώροφος ήταν έτοιμος σε 1 ώρα και 25 λεπτά σε πλήρως αυτόνομη λειτουργία.

Παρόλο που δεν υπάρχει πρόθεση αντικατάστασης του προσωπικού καθαριότητας του Μετρό με ρομπότ, η εταιρεία τόνισε τη σημασία της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι θα επικεντρωθούν στην επίβλεψη και συντήρηση των ρομπότ, αποκτώντας νέες δεξιότητες στον τομέα της τεχνολογίας, αφού τα ρομπότ χρειάζονται εκμάθηση, συντήρηση και εποπτεία.

Στη δοκιμή στο Μετρό της Αθήνας, η εταιρεία υπογράμμισε συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για τους επιβάτες και το προσωπικό. Τα ρομπότ μπορούν να καθαρίσουν ολόκληρο τον σταθμό (7.400 τ.μ.) μέσα σε περίπου 3,5 ώρες, συγκριτικά με τις 10 ώρες που απαιτούνται με παραδοσιακές μεθόδους. Επίσης, εξασφαλίζουν σταθερή και υψηλή ποιότητα καθαρισμού, μειώνοντας την ανάγκη για συχνές καθαριότητες και προσφέροντας οικονομικό όφελος, με εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση κόστους άνω των 22.000 ευρώ μόνο για τον σταθμό Σύνταγμα.

Η ΣΤΑ.ΣΥ. επιβεβαιώθηκε στο Athens Transport ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την πλήρη αντικατάσταση των παραδοσιακών συνεργείων καθαριότητας του Μετρό με ρομπότ. Ωστόσο, αναγνωρίστηκαν τα πλεονεκτήματα του ρομποτικού συστήματος και οι μελλοντικές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Υπερταμείο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.