Οι εικονικοί κόσμοι, το ChatGPT και η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να είναι στην επικαιρότητα το 2024, με κάθε είδους εξελίξεις να κλονίζουν όχι μόνο τον τεχνολογικό χώρο. Ερευνητές, λοιπόν, από την ελβετική startup FinalSpark συνδύασαν τον εικονικό κόσμο με μικροσκοπικούς ανθρώπινους μίνι εγκεφάλους και δημιούργησαν μια αμφίδρομη σύνδεση!
Η ομάδα εργάζεται σε έναν εικονικό κόσμο που ελέγχεται από εγκεφαλικά οργανοειδή (brain organoids) χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που ονομάζεται Neuroplatform, το οποίο θεωρείται ότι είναι η πρώτη πλατφόρμα cloud στον κόσμο και επιτρέπει στους ερευνητές να αλληλεπιδρούν με τα οργανοειδή του εγκεφάλου εξ αποστάσεως. Αυτά τα οργανοειδή, που ονομάζονται “μίνι εγκέφαλοι”, αν και έχουν μέγεθος μπιζελιού, αποτελούνται από περίπου 10.000 νευρώνες που προέρχονται από πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα. Τα δεκαέξι αυτά οργανοειδή, στα οποία λειτουργεί το σύστημα, διατηρούνται σε επωαστήρες στους 37 °C και μπορούν να ανταποκριθούν σε ερεθίσματα μέσω μιας συστοιχίας πολλαπλών ηλεκτροδίων (MEA). Τα ΜΕΑ χρησιμοποιούνται συχνά στη νευροεπιστήμη για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας των νευρώνων.
Για να αποδείξει ότι οι μίνι εγκέφαλοι μπορούν να ανταποκριθούν στη διέγερση, η ομάδα δημιούργησε έναν εικονικό κόσμο που περιέχει μια πεταλούδα. Εάν ένας ζωντανός άνθρωπος κάνει κλικ στον εικονικό κόσμο, το λογισμικό εξακριβώνει εάν το κλικ ήταν στο οπτικό πεδίο της πεταλούδας και τότε οι μίνι εγκέφαλοι απαντούν και λένε στην πεταλούδα να πετάξει προς την τοποθεσία όπου έγινε το κλικ μέσα στον εικονικό κόσμο. Διαφορετικά, η πεταλούδα πετάει τυχαία στον εικονικό χώρο.
Μητέρα έκανε μήνυση για το θάνατο του παιδιού της λόγω AI chatbot!
Ο Daniel Burger, μηχανικός έρευνας και ανάπτυξης που συνεργάζεται με το FinalSpark στο έργο Neuroplatform ανέφερε ότι «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ενώ αυτές οι κινητικές λειτουργίες υλοποιούνται σε λογισμικό, η απόφαση να χρησιμοποιηθεί η μία ή η άλλη κίνηση καθοδηγείται από την απόκριση του εγκεφαλικού οργανοειδούς στη διέγερση». Το λογισμικό αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να εκτελείται στους μίνι εγκεφάλους με τη μορφή βιολογικών νευρωνικών δίκτυων (BNN) καθώς τα δίκτυα αυτά έχουν σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με τους υπερυπολογιστές.
Η εργασία δημοσιεύεται στο Frontiers In Artificial Intelligence.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.