Οι επιστήμονες εντόπισαν οξυγόνο σε έναν γαλαξία τόσο μακρινό που το φως του ταξίδεψε για 13,4 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς. Η ανακάλυψη αυτή προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στα κοσμικά γεγονότα που συνέβησαν μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι το πιο μακρινό σύστημα που έχει επιβεβαιωθεί ότι εμφανίζει τέτοια ατομικά σήματα, υπογραμμίζοντας τη δύναμη των προηγμένων τηλεσκοπίων. Εντόπισαν επίσης έντονο σχηματισμό άστρων και ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο βαρύτερων στοιχείων. Η ομάδα ανίχνευσε με επιτυχία την εκπομπή από διεγερμένα άτομα διαφορετικών στοιχείων όπως το υδρογόνο και το οξυγόνο. Αυτές οι εκπομπές δίνουν στους επιστήμονες μια ένδειξη για τα υλικά που δημιούργησαν τα πρώτα αστέρια.
Ο γαλαξίας που ονομάζεται GHZ2 έχει μάζα μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας, αλλά φαίνεται να χωράει σε μια περιοχή με διάμετρο μόνο μερικές εκατοντάδες έτη φωτός. Αυτή η πυκνότητα μπορεί να μοιάζει με αυτή που παρατηρείται σε πυκνά αστρικά σμήνη. Η μεταλλικότητα, το ποσοστό δηλαδή των βαρύτερων στοιχείων, είναι περίπου το ένα δέκατο αυτής που βρίσκουμε στη γειτονιά του Ήλιου μας και δείχνει ότι τα μέταλλα συσσωρεύτηκαν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Η ακτινοβολία των αστεριών είναι αρκετά ισχυρή ώστε να παράγει στοιχεία σε όλο τον γαλαξία, όπως ιονισμένο οξυγόνο και υδρογόνο. Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι η γέννηση ενός αστεριού συμβαίνει γρήγορα σε αυτό το περιβάλλον, υποδεικνύοντας έναν κύκλο που μοιάζει με έκρηξη και όχι έναν αργό ρυθμό. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτές οι εκρήξεις δραστηριότητας που αφορούσαν το οξυγόνο συνέβαιναν πιο συχνά στο αρχαίο σύμπαν. Οι ερευνητές εξακολουθούν να αξιολογούν εάν γαλαξίες όπως ο GHZ2 μπορεί να έχουν προκαλέσει αυτές τις αρχαίες αστρικές συγκεντρώσεις.
Εντοπίστηκε για πρώτη φορά κοινό νοσοκομειακό βακτήριο που διασπά τα ιατρικά πλαστικά!
Η ανάλυση πολλαπλών γραμμών εκπομπής επέτρεψε αρκετές βασικές δοκιμές των ιδιοτήτων των γαλαξιών και κατέδειξε τις δυνατότητες του ALMA μέσω μιας συνέργειας τηλεσκοπίων όπως το JWST. Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι κάθε νέα ανίχνευση υπογραμμίζει το πλεονέκτημα του συνδυασμού δεδομένων από εργαλεία που ειδικεύονται στην απεικόνιση σε διαφορετικά μήκη κύματος. Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πρώιμου σύμπαντος θα μπορούσε να διευκρινίσει πώς σχηματίστηκαν τα αστέρια και τα σμήνη υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Η ανάλυση αυτή σηματοδοτεί ένα μεγάλο άλμα στον εντοπισμό του πότε και πώς προέκυψαν οι πρώτες αστρικές δομές.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Astronomy.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.