Το Dark Mode είναι η αλήθεια ότι έχει βρει ιδιαίτερη απήχηση σε πολλούς χρήστες ωστόσο όμως βοηθά σημαντικά και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου, αν η συσκευή σου διαθέτει μια OLED οθόνη. Η Google αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια του Android Dev Summit και επιβεβαίωσε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι ένα dark mode φροντίζει τη μπαταρία.

Το slideshow (στο 1:17:50) αναφέρει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ότι η μεγαλύτερη φωτεινότητα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Στο αμέσως επόμενο slide συγκρίνεται η κατανάλωση ενέργειας του Google Pixel και του iPhone 7 σε μέγιστη φωτεινότητα σε Normal mode και Night Mode. Θυμηθείτε, ότι το αρχικό Pixel διέθετε μια OLED Display ενώ το iPhone 7 ένα LCD Panel.

Τα αποτελέσματα μεταξύ των δυο συσκευών ήταν συγκρίσιμα σε Normal Mode, ωστόσο η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων φάνηκε στο Night Mode. Η κατανάλωση ενέργειας του Pixel ήταν 92mA, ενώ του iPhone 7 ήταν 230mA. Και αυτό έχει νόημα, καθώς τα pixels στις OLED οθόνες δεν κάνουν καμιά διεργασία στις μαύρες περιοχές. Αντίθετα, στις LCDs οθόνες, όλα τα pixel φωτίζονται ανεξάρτητα από το τι δείχνει η οθόνη.

Και τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο ενδιαφέροντα, με ένα από τα επόμενα γραφήματα, όπου παρουσιάστηκαν σημαντικές διαφορές στη κατανάλωση μεταξύ των μαύρων και των άσπρων, όταν η οθόνη βρισκόταν στη μέγιστη φωτεινότητα. Ενώ τα άσπρα παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, τα μαύρα παρουσίαζαν την πιο μικρή. Στην ουσία η Google παραδέχεται πόσο λάθος έκανε όταν επέλεξε τα άσπρα ως το κύριο χρώμα του Material Design.

Τα ευχάριστα νέα, είναι ότι η Google γνωρίζει το πρόβλημα και έβαλε νέα dark modes για εφαρμογές όπως Youtube, Messeges, Google News κ.α. Ευελπιστούμε το Dark Mode να καταφθάσει σε περισσότερα Google apps αν και πολλοί σίγουρα θα εκτιμήσουν ένα dark mode σε επίπεδο συστήματος. Σε κάθε περίπτωση το One UI το οποίο ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες, διαθέτει dark mode, ενώ και το EMUI φέρει ένα dark mode σε συσκευές όπως το Mate 20 Pro.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.