Τα φιλόδοξα σχέδια της NASA για επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη φαίνεται να αναβάλλονται και αν συμβούν θα είναι τουλάχιστον 6 μήνες μετά από αυτό που είχε προγραμματιστεί. Αυτή θα ήταν η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη, με πάνω από 50 χρόνια από την τελευταία αποστολή! Τώρα, η αποστολή Artemis II και η Artemis III μεταφέρονται για τον Απρίλιο του 2026 και τα μέσα στου 2027, 6 μήνες μετά το χρονοδιάγραμμα.

Οι καθυστερήσεις έχουν να κάνουν με προβλήματα που εμφανίστηκαν στη θερμική ασπίδα του σκάφους Orion, την κάψουλες που θα μετέφερε τους αστροναύτες στη Σελήνη και πίσω στη Γη. Η κάψουλα θα έπρεπε να μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες 2760 ºC, οι οποίες χτυπούν το σκάφος κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης. Οι προηγούμενες δοκιμαστικές, μη επανδρωμένες αποστολές, είχαν ολοκληρωθεί με επιτυχία, όμως τώρα που εμφανίστηκε το πρόβλημα με τις θερμικές ασπίδες, η NASA θα πρέπει να εξασφαλίσει πως θα είναι έτοιμη μέχρι την εκτόξευση των αποστολών.

Σε τελευταίες δοκιμές, οι θερμική ασπίδα του σκάφους που προστατεύει τους αστροναύτες, είχε δεχθεί μεγαλύτερη ζημιά από ότι υπολογιζόταν. Πρόκειται για μια ασπίδα που φθίνει κατά την είσοδο στη Γη, χάνοντας μέρος της ύλης της, που καίγεται στην ατμόσφαιρα. Στις τελευταίες δοκιμές όμως, κάηκε πολύ περισσότερο υλικό της ασπίδας από ότι υπολόγιζε η NASA και πλέον έχουμε έκθεση της διαστημικής υπηρεσίας που μιλάει για “κρίσιμα ζητήματα” που θα πρέπει να επιλυθούν μέχρι την εκτόξευση των επανδρωμένων αποστολών.

αποστολή Artemis
Η κάψουλα του Artemis I μετά την επανείσοδό της στην ατμόσφαιρα της Γης (NASA/Kim Shiflett)

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μας για τη διερεύνηση του φαινομένου της θερμικής ασπίδας και τον προσδιορισμό μιας προοδευτικής πορείας, παραμείναμε πιστοί στις βασικές αξίες της NASA. η ασφάλεια και η ανάλυση βασισμένη σε δεδομένα παρέμειναν στο προσκήνιο», δήλωσε η Catherine Koerner, αναπληρώτρια διαχειρίστρια της Διεύθυνσης Αποστολών Ανάπτυξης Συστημάτων Εξερεύνησης της NASA σε μια δήλωση. «Οι ενημερώσεις στα σχέδια αποστολής μας αποτελούν θετικό βήμα προς τη διασφάλιση ότι μπορούμε να επιτύχουμε με ασφάλεια τους στόχους μας στη Σελήνη και να αναπτύξουμε τις τεχνολογίες και τις δυνατότητες που απαιτούνται για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη».

Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις της NASA, είχε εντοπιστεί το πρόβλημα με το υλικό της θερμικής ασπίδας, κατά το οποίο είχαμε συσσώρευση αερίων σε ένα στρώμα υλικού, το Avcoat. Αυτό το αέριο δε μπορούσε να δραπετεύσει, προκαλώντας ρωγμές στην ασπίδα.

Όλοι μπορούν να πάρουν εντελώς δωρεάν EON TV της Nova για 30 ημέρες χωρίς συμβόλαιο – Η διαδικασία

Η NASA τονίζει πως ακόμα και αν οι δοκιμές ήταν επανδρωμένες, οι αστροναύτες δε θα επηρεάζονταν από το πρόβλημα, καθώς το εσωτερικό της κάψουλας του Artemis I δεν είχε παρουσιάσει υψηλές θερμοκρασίες.

To Artemis II θα χρησιμοποιήσει τις ίδιες θερμικές ασπίδες, όμως η NASA θα πρέπει να αλλάξει την τροχιά επανεισόδου του σκάφους, ώστε να ελαχιστοποιήσει τα ζητήματα. Παράλληλα, η NASA σχεδιάζει νέες ασπίδες για το Artemis III, που θα λύνουν τα προβλήματα που είδαμε στο Artemis I, επιτρέποντας στα αέρια να δραπετεύσουν με ασφάλεια.

«Η αποστολή Artemis είναι η πιο τολμηρή, τεχνικά απαιτητική, συνεργατική, διεθνής προσπάθεια που έχει κάνει ποτέ η ανθρωπότητα», δήλωσε ο διοικητής της NASA, Bill Nelson. «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αποστολή Artemis τα τελευταία τέσσερα χρόνια και είμαι περήφανος για τη δουλειά που έχουν κάνει οι ομάδες μας για να μας προετοιμάσουν για αυτό το επόμενο βήμα προς τα εμπρός στην εξερεύνηση καθώς προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα για τα συστήματα υποστήριξης ζωής του Orion για τη διατήρηση των επιχειρήσεων του πληρώματος κατά τη διάρκεια του Artemis II. Πρέπει να κάνουμε σωστά αυτήν την επόμενη δοκιμαστική πτήση. Έτσι πετυχαίνει η αποστολή Artemis».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.