Η πρόσφατη παρατήρηση του σουπερνόβα SN H0pe, η οποία ταξίδεψε για 10 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς, μας έδωσε μια νέα και σημαντική μέτρηση του Hubble constant — του ρυθμού με τον οποίο διαρκώς επεκτείνεται το Σύμπαν. Αυτό το σουπερνόβα, ένα από τα πιο απομακρυσμένα Type Ia που έχουμε δει, προσδιόρισε τον Hubble constant στα 75.4 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ανά μεγαπαρσέκ.
Ωστόσο, αυτή η μέτρηση μας φέρνει αντιμέτωπους με μια σημαντική διαφωνία. Οι μετρήσεις που προκύπτουν από άλλες μεθόδους, όπως η προσέγγιση με τον «στάνταρ κανόνα», επιστρέφουν πιο αργές τιμές, γύρω στα 67 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ανά μεγαπαρσέκ. Το SN H0pe φαίνεται όπως ήταν 4 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, και οι μετρήσεις της υποδεικνύουν ότι η ένταση της διαφοράς είναι παρούσα σε όλο το ορατό Σύμπαν.
Αυτό σημαίνει ότι μία πιθανή εξήγηση για την Hubble tension, η οποία υποστηρίζει ότι ο τοπικός χώρος απομακρύνεται με υψηλότερο ρυθμό από τον απομακρυσμένο, απορρίπτεται. Η ομοιογένεια των αποτελεσμάτων μας δείχνει ότι ο Hubble constant είναι, πιθανώς, ομοιόμορφος σε όλο το Σύμπαν.
Κοντινό σουπερνόβα έκανε τη ζωή στη Γη πιο ποικιλόμορφη
Η Hubble tension είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην κοσμολογία. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν συνήθως έναν Hubble constant γύρω από τα 70 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ανά μεγαπαρσέκ για να προσδιορίσουν τις αποστάσεις σε κοσμικά αντικείμενα, αλλά η επίλυση αυτής της διαφωνίας θα μπορούσε να αποκαλύψει σημαντικές λεπτομέρειες για το μέγεθος και την ηλικία του Σύμπαντος.
Το SN H0pe είναι πιο απομακρυσμένο από τα περισσότερα σουπερνόβα που έχουμε παρατηρήσει, και αυτό οφείλεται σο «βαρυτικό φακό» που δημιούργησε ένα γαλαξιακό σμήνος. Ο βαρυτικός φακός επιτρέπει στο φως από το σουπερνόβα να διαθλαστεί και να πολλαπλασιαστεί, αποκαλύπτοντας το σε τρεις διαφορετικές εικόνες. Αυτή η διαδικασία έχει επιτρέψει στους ερευνητές να κάνουν μια λεπτομερή μέτρηση του Hubble constant χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που συνήθως περιορίζεται στην τοπική μας περιοχή.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι περαιτέρω παρατηρήσεις από το JWST μπορεί να προσφέρουν περισσότερα στοιχεία, ενώ η χρήση βαρυτικών κυμάτων ως «στάνταρ σειρήνα» μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτής της διαφωνίας. Με μερικά ακόμη γεγονότα όπως το σουπερνόβα SN H0pe, η σιγουριά της μέτρησης μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.
Η αναφορά της νέας μέτρησης έχει υποβληθεί στο The Astrophysical Journal και είναι διαθέσιμη στο preprint server arXiv.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Όντως
Όντως το λέει
Όλα συγκλίνουν σε μαύρη τρύπα .τι δεν καταλαβαίνετε ;