Εξαιτίας του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, τα νέα Huawei Mate 30 και Mate 30 Pro δεν θα διαθέτουν το Google Play Store ή τα Google Services. Αυτό σημαίνει, ότι δεν θα υπάρχουν Google Maps, Gmail, Chrome browser και Play Store. Και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα αρέσει σε πολλούς. Στις περισσότερες αγορές όπου δραστηριοποιείται η Huawei εκτός Κίνας, ο κόσμος δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς Google υπηρεσίες και πολλά τρίτα app stores θεωρούνται ως μη ασφαλή. Και για αυτό, η εταιρεία στοιχηματίζει να κερδίσει τους developers εφαρμογών και να τους φέρει με το μέρος της, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν οι χρήστες θα ακολουθήσουν.
Σαν μέρος του ban από την Αμερικανική Κυβέρνηση, η Huawei δεν μπορεί να υπογράψει συνεργασία με αμερικανικούς κατασκευαστές hardware και δημιουργούς υπηρεσιών. Κάτι τέτοιο ισχύει από τότε που η εταιρεία προστέθηκε στην Entity list, απαγορεύοντας έτσι τη συνεργασία με Αμερικανικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύται να πάρει άδεια από την Google για την πρόσβαση σε πλήθος software προιόντων που βρίσκουμε στα Google Mobile Services (GMS). Η σουίτα αυτή εφαρμογών, είναι προεγκατεστημένη σε συσκευές εκτός Κίνας και περιλαμβάνει γνωστά apps, όπως τον Chrome, Gmail client, Google Search, Assistant, Translate και μερικές άλλες.
Τα Google Play Store και Play Store Services αποτελούν μέρος των GMS. Δεν υπάρχει τρόπος να έχεις πρόσβαση στα εκατοντάδες apps που η Google έχει στο Store χωρίς την “εγγραφή” στα GMS. Τα GMS είναι ξεχωριστά από το Android λειτουργικό σύστημα. Η Huawei μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικά updates στην έκδοση του Android του Mate 30 Pro ωστόσο θα χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο.
Πως η Huawei σκοπεύει να ξεπεράσει την εξάρτησή της από τα Google apps
Προς το τέλος της ανακοίνωσης του νέου Huawei Mate 30 Pro, ο Richard Yu επιβεβαίωσε συντόμως ότι τα νέα τηλέφωνα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα GMS. Αντίθετα θα πρέπει οι καταναλωτές να στραφούν στο προεγκατεστημένο Huawei AppGallery και στις υπηρεσίες που η Huawei τις ονομάζει Huawei Mobile Services (HMS) core suite. Η Huawei αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότερες από 45.000 εφαρμογές που παρέχουν integration με τα HMS και ότι υπάρχουν περισσότεροι από 390 εκατομμύρια μηνιαίοι ενεργοί χρήστες στο Store. Πρόκειται για μεγάλους αριθμούς, αλλά το AppGallery δεν είναι Play Store όσον αφορά τις εφαρμογές ή τους χρήστες.
Η Huawei αυτή τη στιγμή μπορεί να προσφέρει τον δικό της web browser, τις δικές της εφαρμογές messaging, κλήσεων, ημερολογίου, γκαλερί και μερικά άλλα χρήσιμα apps. Ωστόσο της λείπει μια καλή εφαρμογή πλοήγησης και μια ψηφιακή βοηθός, τεχνολογίες στις οποίες οι Ευρωπαίοι έχουν μάθει να βασίζονται. Επιπροσθέτως, το Huawei AppGallery είναι σημαντικά μικρότερο από το Google Play Store, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι χρήστες θα δυσκολευτούν να βρούν την εφαρμογή που θέλουν.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Huawei χρηματοδοτεί την ανάπτυξη πρόσθετων εφαρμογών, με 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Μάλιστα, θα παρέχει στους app developers τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την γρήγορη δημοσίευση εφαρμογών στο App Gallery. H Huawei αναφέρει ότι εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί βάσει του HMS core kit θα δούν σημαντικές βελτιώσεις στις επιδόσεις σε Huawei συσκευές. Αλλά ένα είναι σίγουρο. Το App Gallery είναι ένα μικρότερο οικοσύστημα και θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος και σημαντικές επενδύσεις για να μπορέσει να καταστεί ανταγωνιστικό.
Υπάρχουν ελπίδες βέβαια, ότι η Huawei θα βρει μια άλλη λύση. Όπως η Meizu, η οποία προσέφερε ένα Google Installer app για το sideload των υπηρεσιών στη συσκευή. Σίγουρα όμως θα βρει νομικά εμπόδια. Ακούγεται μάλιστα, ότι έχει αλλάξει τη στάση της στους κλειδωμένους bootloaders, για να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες του Mate 30 Pro “να παίξουν” με τη συσκευή σε επίπεδο λειτουργικού. Αναμένουμε περισσότερα τις επόμενες ημέρες.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.