Ηλεκτρονικά πορτοφόλια που κρύβουν αδήλωτα εισοδήματα από συναλλαγές μπαίνουν στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για πορτοφόλια που υπάρχουν σε πλατφόρμες όπως eBay και Vendora τα οποία χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύονται εισπράξεις από το ηλεκτρονικό εμπόριο και στην ουσία δεν μεταφέρονται ποτέ σε τραπεζικό λογαριασμό.

Skroutz: Οι καταχρηστικοί νέοι όροι για απλούς χρήστες – Κόβει και τα δωρεάν μεταφορικά στα τιμολόγια

Υπολογίζεται ότι σε αυτά τα ψηφιακά πορτοφόλια βρίσκεται σημαντικός τζίρος ο οποίος δεν φτάνει ποτέ σε τράπεζες και δεν μπορεί να φορολογηθεί. Ωστόσο όμως μέσω του νέου όπλου της Εφορίας που θα τεθεί σε ισχύ, το Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας και βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία, θα δώσει τη δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές να επεξεργάζονται στοιχεία από διάφορες πηγές, όπως τα ψηφιακά πορτοφόλια, ενώ με δεδομένα θα τροφοδοτείται και από τις τράπεζες για το ύψος των καταθέσεων σε επενδυτικούς λογαριασμούς, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες.

Με το νέο εργαλείο θα μπορεί να γίνει έλεγχος των περιπτώσεων αδικαιολόγητης αύξησης της περιουσίας και τα στοιχεία που θα στέλνουν οι τράπεζες θα αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν.  Αν όχι, το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με 33%.

Υπενθυμίζεται ότι με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις οι ψηφιακές πλατφόρμες (ελληνικές και ξένες) υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους. Το μέτρο δεν αφορά προφανώς αυτούς που πουλάνε κάτι για χόμπι.

Κάνε εγγραφή στη Revolut εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.