Η πιο υγιεινή σοκολάτα μπορεί να ακούγεται ως κάτι οξύμωρο, ή ειρωνικό, αν αναλογιστεί κανείς τα τυπικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στις παραδοσιακές συνταγές σοκολάτας. Συνήθως, η σοκολάτα παρασκευάζεται συνδυάζοντας συστατικά του φυτού κακάο με εξευγενισμένη ζάχαρη. Το αποτέλεσμα είναι ένα σνακ φορτωμένο με κορεσμένα λιπαρά οξέα που μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία. Ακόμη και η μαύρη σοκολάτα, η οποία περιέχει λιγότερη ραφιναρισμένη ζάχαρη, δεν είναι τόσο υγιεινή όσο θα μπορούσε να είναι.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, επιστήμονες εργάζονται για την αναδημιουργία της συνταγής της σοκολάτας χρησιμοποιώντας περισσότερο από τον ίδιο τον καρπό του κακάο. Κάνοντας χρήση όσο το δυνατόν περισσότερου από τον καρπό του κακάο, οι ερευνητές του ETH Zurich είχαν ως στόχο να μειώσουν την εξάρτηση από την εξευγενισμένη ζάχαρη στην παραγωγή σοκολάτας και να δημιουργήσουν μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές σοκολάτες που διατίθενται στην αγορά.

Ερευνητές ανακαλύπτουν μια άγνωστη σύνδεση διατροφής με τον καρκίνο!

Η διαδικασία περιελάμβανε τη μετατροπή των σαρκωδών σπόρων από τους λοβούς του δέντρου Theobroma cacao μέσω ζύμωσης, ψησίματος και άλεσης για τη δημιουργία μιας λεπτής πάστας για τη βάση της κακαομάζας. Επιπλέον, οι ερευνητές αποξήραναν και κονιοποίησαν το πλούσιο σε φυτικές ίνες εσωτερικό τοίχωμα του λοβού (ενδοκάρπιο) και το συνδύασαν με χυμό από τον πολτό για να παράγουν ένα γλυκό τζελ που αντικατέστησε τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες που συνήθως βρίσκονται στις συμβατικές συνταγές σοκολάτας.

Το αποτέλεσμα ήταν μια πιο υγιεινή σοκολάτα που προσέφερε μια τέλεια ισορροπία γεύσης χωρίς συμβιβασμούς στη γλυκύτητα. Αυτή η ανακάλυψη αντιπροσωπεύει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη πιο υγιεινών επιλογών τροφίμων για τους καταναλωτές και μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα προϊόντα που θα εμφανιστούν στα ράφια των καταστημάτων στο μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.