Το 2004, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ απομόνωσαν και μελέτησαν για πρώτη φορά το γραφένιο, ένα υλικό-θαύμα αποτελούμενο από ένα στρώμα ατόμων άνθρακα διατεταγμένα σε εξαγωνική δομή. Το γραφένιο διαθέτει εκπληκτικές ιδιότητες που το καθιστούν εξαιρετικά χρήσιμο σε πολλές εφαρμογές.
Πρόσφατα, επιστήμονες από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) αποκάλυψαν φυσικά σχηματισμένο γραφένιο σε ειδική λεπτή δομή στη Σελήνη. Αυτές οι ανακαλύψεις μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόησή μας για τη δημιουργία της Σελήνης και να οδηγήσουν σε νέες μεθόδους παραγωγής γραφενίου.
Η Σελήνη έχει ατμόσφαιρα και είναι μεταλλική
Η ερευνητική ομάδα, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Wei Zhang και Meng Zou από το Πανεπιστήμιο Jilin, χρησιμοποίησε προηγμένες τεχνολογίες μικροσκοπίας και χαρτογράφησης για να επιβεβαιώσει ότι το δείγμα σεληνιακού εδάφους που μελέτησαν περιέχει λεπίδες γραφενίου πάχους δύο έως επτά στρωμάτων. Υποθέτουν ότι το γραφένιο μπορεί να σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια ηφαιστειακής δραστηριότητας στην πρώιμη ιστορία της Σελήνης ή λόγω μετεωριτικών επιπτώσεων.
Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την έρευνα στη Γη, καθώς το γραφένιο ερευνάται για εφαρμογές σε ηλεκτρονικά, μηχανική και επιστήμη των υλικών. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στις μελλοντικές αποστολές για τη δημιουργία μόνιμης υποδομής στη σεληνιακή επιφάνεια, όπως το Πρόγραμμα Artemis της NASA και τον Διεθνές Σεληνιακό Ερευνητικό Σταθμό που σχεδιάζουν η Κίνα και η Ρωσία.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.