Ένα νέο αντικείμενο που ανακαλύφθηκε στο διάστημα, αλλάξει όσα γνωρίζαμε για το τι είναι οι γαλαξίες. Ονομάζεται J0613+52 και είναι κάτι στα 270 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Φαίνεται πως είναι γαλαξίας, όμως δεν έχει κανένα αστέρι ή τουλάχιστον δεν φαίνεται κάποιο αστέρι. Συγκεκριμένα, φαίνεται σαν ένα νέφος, σαν αυτό που βρίσκεται ανάμεσα σε γαλαξίες και κινείται μόνο του.

Η κίνησή του φαίνεται σαν αυτή των σπειροειδών γαλαξιών, όμως είναι σαν να έχουν φύγει όλα τα αστέρια. Φανταστείτε τον δικό μας γαλαξία, αν αφαιρέσουμε όλα τα αστέρια, όπως ο Ήλιος μας.

Σύμφωνα με την ομάδα αστρονόμων που το ανακάλυψε και τον επικεφαλής της Karen O’Neil, του Παρατηρητηρίου Green Bank, είναι η πρώτη ανακάλυψη αστεροειδή αυτού του είδους. Θα μπορούσε να είναι η πρώτη ανακάλυψη ενός αρχέγονου γαλαξία στο κοντινό Σύμπαν – Ένας γαλαξίας που αποτελείται κυρίως από το αέριο που σχηματίστηκε στις αρχές του χρόνου.

Γαλαξίας χωρίς αστέρια
J0613+52, χρωματισμένο για να δείχνει την περιστροφή του, με κόκκινο να απομακρύνεται και το μπλε να κινείται προς το μέρος μας. (STScI/NSF/GBO/P.Vosteen)

Η ανακάλυψή του έγινε εντελώς τυχαία και παρουσιάστηκε στην 243η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας.

“Το GBT στράφηκε κατά λάθος σε λάθος συντεταγμένες και βρήκε αυτό το αντικείμενο,” αναφέρει ο O’Neil. “Είναι ένας γαλαξίας που αποτελείται μόνο από αέριο – δεν έχει ορατά αστέρια. Τα αστέρια θα μπορούσαν να είναι εκεί, απλά δεν μπορούμε να τα δούμε.”

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν το Παρατηρητήριο Green Bank για να αναζητήσουν και να μελετήσουν γαλαξίες χαμηλής επιφανειακής φωτεινότητας(LSB- Low Surface Brightness). Αυτοί οι γαλαξίες είναι συνήθως αποτελούμενοι από μικρούς νάνους γαλαξίες, που δεν εκπέμπουν πολύ φως. Αυτό συμβαίνει γιατί αποτελούνται από αέρια και σκοτεινή ύλη. Σε σχέση με τους άλλους γαλαξίες, έχουν λιγότερα αστέρια.

Γαλαξίας χωρίς αστέρια

Οι ερευνητές προσπαθούσαν να μετρήσουν την περιεκτικότητα σε αέριο και τη μάζα των γαλαξιών LSB, έτσι η έρευνα επικεντρώθηκε στην αναζήτηση αερίου, αντί για αστέρια, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Green Bank, το τηλεσκόπιο Arecibo και το ραδιοτηλεσκόπιο Nançay. Η Green Bank και η Nançay υποτίθεται ότι κοιτούσαν το ίδιο κομμάτι του ουρανού για μέρος της έρευνας, αλλά κάποιος έκανε ένα τυπογραφικό λάθος στις συντεταγμένες της Green Bank, δείχνοντάς το σε ένα κομμάτι του ουρανού που δεν είχε εξεταστεί πριν.

Αυτό το λάθος οδήγησε την ομάδα στην εύρεση του εν λόγω γαλαξία, που έχει τα στράφηκε του αερίου υδρογόνου που αναμένεται σε σπειροειδή γαλαξία, όμως είναι κάτι διαφορετικό, καθώς δεν έχει αστέρια.

“Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι είναι ένας απίστευτα πλούσιος σε αέρια γαλαξίας,” Ο ‘λέει ο Neil.

Γαλαξίας χωρίς αστέρια
Εικόνα που δείχνει τη μετατόπιση Doppler του φωτός που εντόπισε η ομάδα. (O’Neil et al.)

“Δεν παρουσιάζει σχηματισμό αστέρων όπως θα περιμέναμε, πιθανώς επειδή το αέριό του είναι πολύ διάχυτο. Ταυτόχρονα, είναι πολύ μακριά από άλλους γαλαξίες για να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση του σχηματισμού άστρων μέσω οποιασδήποτε συνάντησης. Το J0613+52 φαίνεται να είναι τόσο αδιατάρακτο όσο και υπανάπτυκτο. Αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη μας ανακάλυψη ενός κοντινού γαλαξία που αποτελείται από αρχέγονο αέριο.”

Ξεβράστηκε ένα τεράστιο πλάσμα 4.6 μέτρων σε παραλία – Τι είναι τελικά;

Ο J0613+52 είναι κάτι πρωτόγνωρο για την επιστημονική κοινότητα και είναι αρκετά κοντά στον δικό μας γαλαξία. Τα νέφη αερίων του φαίνονται αμετάβλητα στον χρόνο, από τις απαρχές του χρόνου. Είναι ένα νέφος, που παρασύρεται μόνο του στο σύμπαν για δισεκατομμύρια χρόνια!

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.