Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν αστρονόμοι, που θα μας βοηθήσει στην κατανόηση του σύμπαντος και των κανόνων του. Οι επιστήμονες βρήκαν τον πλανήτη Speculoos-3b, μόλις 55 έτη φωτός από την Γη. Η απόσταση αυτή είναι ελάχιστη σε συμπαντικά δεδομένα. Ο πλανήτης είναι όμως αρκετά περίεργος, αφού βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα πολύ μικρό αλλά τρομερά ανθεκτικό άστρο.
Το περιβάλλον γύρω από τον Speculoos-3b είναι αρκετά ψυχρό, καθώς το άστρο του είναι μικροσκοπικό και δεν παράγει αρκετή θερμότητα. Η ανακάλυψή του αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι μόλις ο δεύτερος πλανήτης που εντοπίζεται να περιστρέφεται γύρω από ένα εξαιρετικά μικρό και ψυχρό, κόκκινο νάνο. Η ανακάλυψή του μας δείχνει μια εικόνα τρομερής ποικιλομορφίας στους πλανητικούς σχηματισμούς, που συναντάμε στο αχανές σύμπαν.
Το άστρο Speculoos-3, που φιλοξενεί τον πλανήτη, έχει μικροσκοπικό μέγεθος και μικρή φωτεινότητα, κάτι εντελώς αντίθετο από τον Ήλιο μας. Οι θερμοκρασίες που παράγει το Speculoos-3, είναι οι μισές από αυτές του Ήλιου μας, ενώ η ακτινοβολία που παράγεται είναι 100 φορές χαμηλότερη. Έτσι, έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό ηλιακό σύστημα σε σχέση με το δικό μας, τόσο από θερμοκρασίες, όσο και από φωτεινότητα.
Ο κόσμος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, που περιγράφεται ως «πρακτικά ίδιου μεγέθους με τον πλανήτη μας», περιστρέφεται γύρω από τον κόκκινο νάνο μία φορά κάθε 17 ώρες, καθιστώντας τον χρόνο στον πλανήτη μικρότερο από μια μέρα της Γης.
Αλλά ενώ τα χρόνια είναι λίγα για το Speculoos-3b, οι μέρες και οι νύχτες δεν τελειώνουν ποτέ. «Πιστεύουμε ότι ο πλανήτης περιστρέφεται συγχρόνως, έτσι ώστε η ίδια πλευρά, που ονομάζεται πλευρά της ημέρας, να βλέπει πάντα το αστέρι, όπως ακριβώς κάνει το φεγγάρι για τη Γη. Από την άλλη πλευρά, η νυχτερινή πλευρά θα ήταν κλειδωμένη σε ατελείωτο σκοτάδι», δήλωσε ο Michaël Gillon, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Αστέρια σαν τον Speculoos-3, αποτελούν το 70% των αστέρων του γαλαξία μας. Ο χρόνος ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερος από τον δικό μας Ήλιο και φτάνει τα 100 δισεκατομμύρια χρόνια, κάτι που σημαίνει πως θα είναι τα τελευταία που θα μείνουν να δίνουν το αμυδρό τους φως στο Σύμπαν, όταν αυτό φτάσει στο τέλος του.
Βρήκαν τα πιο αρχαία γνωστά άστρα στις παρυφές της άλω του Γαλαξία μας
Στην περίπτωση του Speculoos-3b όμως, η πολύ κοντινή τροχιά του με το αστέρι, του εξασφαλίζει 16 φορές μεγαλύτερη ακτινοβολία από την Γη.
«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η παρουσία μιας ατμόσφαιρας γύρω από τον πλανήτη είναι εξαιρετικά απίθανη», δήλωσε ο Julien de Wit, πλανητικός επιστήμονας στο MIT και συνδιευθυντής του Βόρειου Αστεροσκοπείου Speculoos και του τηλεσκοπίου Artemis.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.