Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ανακαλύφθηκε μια πληθώρα μικροβίων που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ από περιοχές του ωκεάνιου βυθού, που περιλαμβάνουν την Τάφρο Mariana. Η ανάλυση των μεθόδων επιβίωσής τους θα μπορούσε να δώσει στους βιολόγους πολλές νέες πληροφορίες για την εξελικτική τους έρευνα.
Πιο συγκεκριμένα η ζώνη Hadal ξεκινάει από τα 6 χιλιόμετρα βάθους και κατεβαίνει μέχρι τα 11 χιλιόμετρα. Ερευνητές από ιδρύματα σε όλη την Κίνα έκαναν 33 καταδύσεις στη ζώνη Hadal με ένα επανδρωμένο υποβρύχιο, συλλέγοντας δείγματα ιζημάτων και θαλασσινού νερού. Η μεταγενέστερη ανάλυση εντόπισε 7.564 είδη μικροβίων, εκ των οποίων σχεδόν το 90% ήταν νέα για την επιστήμη. Σύμφωνα με τους ερευνητές η ζωή δεν είναι καθόλου εύκολη στη ζώνη Hadal καθώς οι θερμοκρασίες είναι παγωμένες, η πίεση του νερού είναι τεράστια και υπάρχουν πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά.

Τα μικρόβια που ανακάλυψαν οι ερευνητές εφάρμοζαν γενικά μία από τις δύο στρατηγικές επιβίωσης. Μερικά είχαν μικρότερα, απλούστερα γονιδιώματα που εξελίχθηκαν. Αυτά τα μικρόβια έδειξαν στοιχεία για ένζυμα σχεδιασμένα να αντιστέκονται στις πιέσεις της ζωής σε τέτοια βάθη. Άλλα μικρόβια βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερα γονιδιώματα για μεγαλύτερη ευελιξία και να προσαρμόζονται καλύτερα στις περιβαλλοντικές πιέσεις. Τα μικρόβια τείνουν επίσης να βρίσκουν κατάλληλες γωνιές και σχισμές στα βάθη του ωκεανού και να κολλούν σε αυτές.
Εκπληκτικές εικόνες από “νεαρούς πλανήτες” αποκαλύπτουν άγνωστες λεπτομέρειες
Σύμφωνα με τους ερευνητές καθεμία από τις τοποθεσίες δειγμάτων που επισκέφθηκαν, είχε το δικό της ιδιαίτερο μείγμα μικροβίων, με μικρή επικάλυψη μεταξύ τους. Η ερευνητική ομάδα έχει διαθέσει τα ευρήματά της στο Διαδίκτυο για άλλους επιστήμονες, με το τίτλο MEER, αυξάνοντας την κατανόησή για τους τρόπους με τους οποίους επιβιώνει η ζωή σε ακραίες συνθήκες και φέρνοντας νέες ερευνητικές ευκαιρίες στη βιοτεχνολογία.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.