Όπως και εγώ, πάρα πολλής κόσμος είναι βιδωμένοι στην καρέκλα τους για ένα πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας. Αυτό μπορεί να έχει θανατηφόρες επιπτώσεις στην υγεία μακροπρόθεσμα, όμως ένας καφές μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθμίσουμε τις βλάβες από αυτό τον τρόπο ζωής.

Μια μελέτη σε πάνω από 10.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, έδειξε πως όσοι πίνουν καφέ καθημερινά μπορεί να προστατεύονται από τα αρνητικά του να κάθονται για πάνω από 6 ώρες την ημέρα.

Σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν καφέ και κάθονται τόσο πολύ, όσοι καταναλώνουν καφέ έχουν 1.58 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής μέχρι και 13 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Soochow της Κίνας, υποστηρίζουν πως η μελέτη του είναι η πρώτη που αξιολογεί πώς τα οφέλη του καφέ για την υγεία θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με το παρατεταμένο κάθισμα.

Η καθιστική ζωή δημιουργεί καρδιαγγειακή νόσο, που σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί στον θάνατο. Αναλύοντας εθνικά αντιπροσωπευτικά μακροπρόθεσμα δεδομένα υγείας από τις ΗΠΑ, η ομάδα διαπίστωσε πως ο καφές ουσιαστικά ακυρώνει τη συσχέτιση μεταξύ της καθιστικής ζωής και του θανάτου.

Αυτό είναι απίστευτο, δεδομένου ότι οι μελέτες υποδεικνύουν ότι ακόμη και οι περίοδοι άσκησης μπορεί να μην προστατεύουν πλήρως από τα μακροπρόθεσμα μειονεκτήματα για την υγεία, από το παρατεταμένο κάθισμα, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις ή το εγκεφαλικό.

καφές

Από τους 10.639 συμμετέχοντες που εξετάστηκαν στη μελέτη, όσοι καθόντουσαν για πάνω από 8 ώρες την ημέρες, είχαν αυξημένη πιθανότητα θανάτου από όλες τις αιτίες και κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με εκείνους που κάθονταν λιγότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα.

Αυτή όμως η έρευνα κάνει την διαφορά και βρήκε κάτι που οι προηγούμενες δεν είχαν βρει. Οι βλάβες από την καθιστική ζωή υπήρχαν μόνο στους ενήλικες που δεν κατανάλωναν καφέ.

Οι συμμετέχοντες που είχαν καθιστική ζωή και έπιναν καφέ, ωφελήθηκαν από μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, ανεξάρτητα από το πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν καθημερινά. Επιπλέον, όσοι έπιναν τον περισσότερο καφέ (πάνω από δυόμισι φλιτζάνια την ημέρα) αντιμετώπιζαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καφέ αλλά και κάθονται για τουλάχιστον έξι ώρες.

Τα αποτελέσματα δεν μας λένε γιατί ο καφές δρα προστατευτικά προς τον οργανισμό μας, όμως προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως ο καφές συνδέεται με μεγαλύτερη και πιο υγιεινή ζωή γενικά. Μάλιστα, η καφεΐνη στο αίμα έχει βρεθεί πως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ακόμα και ο καφές χωρίς καφεΐνη είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, που βοηθάνε στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στην μείωση φλεγμονών. Ορισμένες ενώσεις σε ένα φλιτζάνι καφέ μπορούν επίσης να προστατεύσουν τον εγκέφαλο μας από εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Πάρκινσον.

Μάθαμε λοιπόν πως ο καφές κάνει καλό στην υγεία, όμως το γιατί συμβαίνει αυτό χρειάζεται περισσότερες μελέτες, όπως επίσης και το να βρούμε την ιδανική δόση καφέ.

Οι αστροναύτες του ISS αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο μετά την διάλυση ρωσικού δορυφόρου

Νωρίτερα φέτος, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου που έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια την ημέρα είχαν 32 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να επανεμφανιστεί η ασθένειά τους από εκείνους που έπιναν λιγότερα από δύο φλιτζάνια την ημέρα.

Επιπλέον, η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ καθημερινά συσχετίστηκαν με τη μεγαλύτερη μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες. Μετά από περισσότερα από πέντε φλιτζάνια, ωστόσο, τα οφέλη έπεσαν.

«Δεδομένου ότι ο καφές είναι μια πολύπλοκη ένωση, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξερευνηθεί αυτή η θαυματουργή ένωση», καταλήγουν οι ερευνητές στο Soochow.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο BMC Public Health.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.