Θραύσματα από έναν ανενεργό ρωσικό δορυφόρο έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο σύννεφο συντριμμιών σε χαμηλή τροχιά γύρω από την Γη, αποτελώντας απειλή για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το πλήρωμα αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο στο σκάφος επιστροφής που βρίσκεται σταθμό, μέχρι να υπολογιστούν οι πιθανότητες σύγκρουσης.

Την Τετάρτη, η εταιρία διαστημικής παρακολούθησης LeoLabs, εντόπισε το σύννεφο συντριμμιών, που δημιουργήθηκε μετά την διάσπαση ενός μη λειτουργικού δορυφόρου σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Ο παροπλισμένος δορυφόρος της Ρωσίας με το όνομα RESURS-P1, διαλύθηκε στις 26 Ιουνίου, στις 12μ.μ., με αποτέλεσμα πάνω από 100 κομμάτια ανιχνεύσιμων συντριμμιών να βρίσκονται σε τροχιά, σύμφωνα με την Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ.

 Ο δορυφόρος είχε βάρος 6 τόνων και βρισκόταν σε τροχιά σε υψόμετρο 355 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης όταν διαλύθηκε. Ο ISS περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε υψόμετρο 400 χιλιομέτρων. Για αυτό το λόγο, οι αστροναύτες του διαστημικού πήραν εντολή να βρουν καταφύγιο στο σκάφος επιστροφής του διαστημικού σταθμού (ISS), σαν προληπτικό μέτρο.

«Ο έλεγχος αποστολής συνέχισε να παρακολουθεί την πορεία των συντριμμιών και μετά από περίπου μία ώρα, το πλήρωμα απεγκλωβίστηκε για να βγει από το διαστημόπλοιό του και ο σταθμός συνέχισε να λειτουργεί κανονικά», πρόσθεσε η διαστημική υπηρεσία. Η Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε επίσης ότι «δεν παρατήρησε άμεσες απειλές και συνεχίζει να διεξάγει αξιολογήσεις ρουτίνας για την υποστήριξη της ασφάλειας και της βιωσιμότητας του διαστημικού τομέα».

Το 2021 η Ρωσία δέχθηκε κριτική όταν κατέστρεψε σκόπιμα έναν δορυφόρο της σοβιετικής εποχής σε χαμηλή τροχιά, δοκιμάζοντας αντιδορυφορικά συστήματα. Εκείνη την εποχή, τα θραύσματα του δορυφόρου, ανάγκασαν τους αστροναύτες του Διαστημικού Σταθμού να αναζητήσουν ξανά καταφύγιο στα σκάφη επιστροφής. Η NASA καταδίκασε τότε τη δοκιμή των πυραύλων ASAT της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς την επιχείρηση απερίσκεπτη και επικίνδυνη. Τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν ψήφισμα κατά των δοκιμών αντιδορυφορικών πυραυλικών συστημάτων (ASAT), με τη Ρωσία και την Κίνα να την καταψηφίζουν.

Το πρόσφατο περιστατικό πιστεύεται πως ήταν μια ακόμα δοκιμή αντιδορυφορικών συστημάτων.  Ο αστρονόμος από το Χάρβαρντ-Σμιθσόνια, Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, πήγε στο X για να κάνει εικασίες σχετικά με την αιτία της κατάρρευσης του δορυφόρου, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να ήταν το αποτέλεσμα μιας μικρής πρόσκρουσης ή της έκρηξης μιας ενσωματωμένης μπαταρίας. Δεν απέκλεισε επίσης ότι μπορεί να επρόκειτο για αντιδορυφορική δοκιμή.

Ο Marco Langbroek, λέκτορας αστροδυναμικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ στην Ολλανδία, έδωσε επίσης στη Ρωσία το πλεονέκτημα της αμφιβολίας λέγοντας ότι «δεν είναι απαραίτητα» το αποτέλεσμα μιας αντιπυραυλικής δοκιμής. “Συνήθως αυτού του είδους τα πράγματα οφείλονται σε κάποια ατυχία στο ίδιο το διαστημόπλοιο – π.χ. έκρηξη μπαταριών, έκρηξη υπολειμμάτων καυσίμου”, έγραψε ο Longbroek στο X.

NASA: Μας ταξιδεύει μέσα από τους εμβληματικούς Πυλώνες της Δημιουργίας [Βίντεο]

Αυτά τα συμβάντα, αν και σπάνια, μπορεί να αρχίσουν να συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, καθώς όσο περισσότεροι δορυφόροι συγκεντρώνονται σε τροχιά γύρω από την Γη, αυξάνουν τον κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ τους, ιδιαίτερα όταν είναι ανενεργοί και ανεξέλεγκτοι.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.