Ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες κατηγορούνται για υπονόμευση της δημοκρατίας παγκοσμίως, μέσω της χρηματοδότησης ακροδεξιών πολιτικών κινημάτων, της επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης και της παραβίασης δικαιωμάτων εργαζομένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC). Μερικές από τις εταιρίες που συναντάμε στην λίστα δραστηριοποιούνται και στην τεχνολογία, όπως η Meta, η Amazon και η Tesla.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση βλέπουμε εταιρίες όπως οι Amazon, Tesla, Meta, ExxonMobil, Blackstone, Vanguard και Glencore. Αυτές είναι μερικές από τις εταιρίες που προσπαθούν να ελέγξουν την παγκόσμια πολιτική στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου.
Για την Amazon , η έκθεση σημειώνει ότι το μέγεθος και ο ρόλος της εταιρείας ως ο πέμπτος μεγαλύτερος εργοδότης στον κόσμο και ο μεγαλύτερος διαδικτυακός λιανοπωλητής και η υπηρεσία cloud, είχαν βαθύ αντίκτυπο στις βιομηχανίες και τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται.
«Η εταιρεία έχει γίνει διαβόητη για την κατάρρευση των συνδικάτων και τους χαμηλούς μισθούς της σε πολλές ηπείρους, το μονοπώλιο στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις τρομερές εκπομπές άνθρακα μέσω των κέντρων δεδομένων AWS, τη φοροδιαφυγή εταιρειών και το λόμπι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», αναφέρει η έκθεση.
Για την Tesla, η έκθεση αναφέρει την αντισυνδικαλιστική δράση της εταιρείας στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Αναφέρονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού της και την προσωπική κόντρα του Elon Musk με τα συνδικάτα και τη δημοκρατία, τις προκλήσεις για το NLRB στις ΗΠΑ και την υποστήριξή του στους πολιτικούς ηγέτες Donald Trump, Javier Milei στην Αργεντινή και Narendra Modi στην Ινδία.
Μην ανεβάζεις τη φωνή σου στο internet! Θα χάσεις τον ύπνο σου
Η έκθεση αναφέρει και τη Meta, τη μεγαλύτερη εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, για τον τεράστιο ρόλο της στο να ξεκινάει και να επιτρέπει στην ακροδεξιά προπαγάνδα και κινήματα να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες της για να αυξήσουν τα μέλη και να συγκεντρώσουν υποστήριξη στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Ανέφερε επίσης αντίποινα από την εταιρεία για ρυθμιστικά μέτρα στον Καναδά και δαπανηρές προσπάθειες λόμπι ενάντια στους νόμους που ρυθμίζουν το απόρρητο δεδομένων.
Η Vanguard συμπεριλήφθηκε στην έκθεση λόγω του ρόλου της στη χρηματοδότηση ορισμένων από τις πιο αντιδημοκρατικές εταιρείες του κόσμου. Η ExxonMobil αναφέρθηκε για χρηματοδότηση έρευνας για την επιστήμη κατά του κλίματος και επιθετική άσκηση πίεσης κατά των περιβαλλοντικών κανονισμών, οπως η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.
Αυτές είναι μερικές από τις εταιρίες που πρακτικά ελέγχουν τα πάντα στον κόσμο, από τους μισθούς μέχρι την ελευθερία λόγου και το επιχειρείν. Για αυτό η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη για διεθνή δράση, μέσω μιας συνθήκης που θα υποχρεώνει τις πολυεθνικές να λογοδοτούν για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάλυση της δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Αγαπητοί μου φίλοι,
Ομολογώ πως δε γνωρίζω καθόλου πώς λειτουργεί η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC) (Θα το ψάξω…). Στην σελίδα τους λένε πως: “Η ITUC τηρεί τις αρχές της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας των συνδικάτων. Διοικείται από τετραετή παγκόσμια συνέδρια, ένα Γενικό Συμβούλιο και ένα Εκτελεστικό Γραφείο.”
Επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια. Είμαι πολύ καχύποπτη με τον κάθε πολυεκατομμυριούχο που θέλει να επιβληθεί στην ανθρωπότητα, ως άλλος παγκόσμιος αυτοκράτορας. Όμως, είμαι πολύ, μα πολύ καχύποπτη, επίσης, όταν μου μιλούν για δημοκρατίες και ελευθερίες. Είμαι καχύποπτη με τα συνδικάτα και τον ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ από το 1945 μέχρι και σήμερα δηλώνει πως σκοπός του είναι: Η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών, η επίτευξη διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Στην πραγματικότητα όμως οι πόλεμοι μέχρι και σήμερα γίνονται. Άρα ο ΟΗΕ απέτυχε και αποτυγχάνει στο έργο του. Πιθανολογώ ότι αποτυγχάνει επί τούτου. Πολλά τα συμφέροντα (όποιος κατάλαβε, κατάλαβε) Όλα αυτά τα λέω, γιατί η ιστορία μου έμαθε πως τη Δημοκρατία την βιάζουν με τον χειρότερο τρόπο οι ίδιοι οι υποστηρικτές της πολλές φορές.
Συμπερασματικά, ας αναρωτηθούμε λιγάκι… Ποιος ελέγχει ποιον τελικά σε τούτο τον κόσμο; Ποιος, αληθινά, λειτουργεί καθαρά και μόνο με σεβασμό στην Δημοκρατία, με σεβασμό στη Διαφορετικότητα; Ποιος τελικά αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο και με ποιον τρόπο;
Η δική μου ψυχή λέει πως μόνο όποιος ξέρει να αγαπάει αληθινά τον συνάνθρωπό του, μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο στο μέλλον. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι στον πλανήτη. Απλώς, δεν είμαι καθόλου βέβαιη, κατά πόσο οι άνθρωποι που έχουν θέσεις εξουσίας, όπως αυτοί που συντονίζουν για παράδειγμα τις ενέργειες του ΟΗΕ, δρουν με γνώμονα την Αγάπη για να εξαπλωθεί η Αγάπη.
Καλό σας βράδυ!