Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι πάρα πολύ ιδιαίτερη. Με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, συντριπτική πίεση και ένα παχύ μείγμα διοξειδίου του άνθρακα και θειικού οξέος, είναι θανατηφόρα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για αρκετά από τα οχήματα που μπορούμε να στείλουμε σε αυτή. Οι Ρώσσοι έχουν καταφέρει να στείλουν οχήματα στην Αφροδίτη για να τραβήξουν φωτογραφίες, όμως αυτά διαλύθηκαν πολύ γρήγορα, όμως πρόλαβαν να στείλουν μερικές λήψεις. Τώρα η Κίνα έχει σχέδια να μπει σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον και να φέρει πίσω δείγματα από την ατμόσφαιρα.
Τα φιλόδοξα σχέδια έχουν δημιουργηθεί ως κοινή προσπάθεια από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS), την Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας (CNSA) και το Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής της Κίνας (CMSEO).

Τα αρχικά πλάνα ανακοινώθηκαν το 2024, όμως τώρα έχουμε μια πιθανή περίοδο εκτόξευσης από το 2028 μέχρι το 2035. Η περίοδος αυτή δεν είναι και πολύ κατατοπιστική, όμως πλέον έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τοπ πως θα λειτουργήσει η αποστολή και τι έχει σχεδιαστεί να κάνει.
Το κρυφό γεωλογικό παρελθόν της Αφροδίτης, του δίδυμου πλανήτη της Γης
Τώρα, έχουμε μια διαφάνεια να δημοσιεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, και το πρόγραμμα επιστρέφει στην επικαιρότητα. Η διαφάνεια παρουσιάζει μερικούς από τους στόχους της αποστολής, που περιλαμβάνουν την αναζήτηση σημαδιών ζωής, τον προσδιορισμό του τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε ο πλανήτης και την καλύτερη ανάλυση των ατμοσφαιρικών κύκλων.

Η Αφροδίτη είναι ένας από τους πιο αφιλόξενους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, όμως πρόσφατες μελέτες έχουν υποδείξει πως έχει πιθανότητες να αναπτύξει μικροβιακή ζωή σε κάποια μορφή. Η δυνατότητα λήψης δειγμάτων θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε την ατμόσφαιρα με λεπτομέρεια για να διευθετήσουμε τη συζήτηση για την ζωή στην Αφροδίτη.
Στη νέα διαφάνεια όμως, βλέπουμε και μια προσεκτική εξέταση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Αφροδίτης. Το πως τα όξυνα σύννεφα του πλανήτη μπορούν να απορροφήσουν την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου, παρόλο που δε θα έπρεπε να είναι σε θέση να το κάνουν. Μάλιστα, έχουμε δει πολλές μελέτες να δημοσιεύονται, προτείνοντας τις δικές τους υποθετικές λύσεις.
Τέσσερα σκάφη έχουν προσεδαφιστεί στην Αφροδίτη και αυτές είναι οι φωτογραφίες που έστειλαν
Πιθανότατα θα χρειαστούν δύο διαστημόπλοια για να ολοκληρωθεί η αποστολή. Το ένα θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη, ενώ το άλλο θα βυθιστεί στην παχιά ατμόσφαιρα του πλανήτη, συλλέγοντας τα δείγματα αερίων και σωματιδίων.

Με παρόμοιο τρόπο η Κίνα πέταξε μέχρι τη Σελήνη, όπου μάζεψε δείγματα και τα επέστρεψε στη Γη, το 2024. Σε αυτή την αποστολή, ένα rover προσσεληνώθηκε και αφού μάζεψε τα δείγματα, τα εκτόξευσε προς το τροχιακό σκάφος. Εκείνο τα μάζεψε και τα επέστρεψε στη Γη με ασφάλεια. Παρόμοια πρόταση είχε και το MIT στο παρελθόν, όμως δεν έγινε δεκτή από τη NASA.
Bill Gates εναντίον Elon Musk: Τον κατηγορεί για θανάτους παιδιών!
Το όφελος από την λήψη δειγμάτων από την Αφροδίτη θα είναι τεράστιο για την επιστημονική κοινότητα, αφού θα δείγματα θα μπορούν να μελετηθούν με προηγμένες διαδικασίες και από κοντά. Είναι προφανές, πως κανένα rover δε θα μπορούσε να κάνει τις ίδιες μελέτες στον επιφάνεια ενός πλανήτη, σε σχέση με ένα πλήρες επιστημονικό εργαστήριο και ανθρώπους επιστήμονες. Για αυτό και η επιστροφή των δειγμάτων από τον Άρη είναι υψίστης σημασίας.
Αυτή θα είναι η πρώτη αποστολή στην Αφροδίτη, μετά από δεκαετίες απουσίας μας από τον πλανήτη. Η Ρωσία είχε στείλει ανιχνευτές στην Αφροδίτη τις δεκαετίες 1960, 1970 και 1980.; Όμως τα σκάφη διαλύθηκαν λίγο μετά την προσεδάφισή τους.
Τα δεδομένα των προηγουμένων αποστολών θα χρησιμοποιηθούν από τους κινέζους επιστήμονες για να μπορέσουν να σχεδιάσουν μια επιτυχημένη αποστολή, στην οποία θα συλλέξουν δείγματα από την ατμόσφαιρα. Αυτά τα δείγματα θα μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τον αδερφό πλανήτη της Γης.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.