Ένα πρόσφατο άρθρο του Buzzfeed αναφέρει ότι πολλές δημοφιλείς εφαρμογές του Android που είναι διαθέσιμες στο Play Store, συλλέγουν και αποθηκεύουν ευαίσθητα δεδομένα χρηστών χωρίς κρυπτογράφηση ή άδεια εκ μέρους των χρηστών. Και η συγκεκριμένη υπόθεση είναι πολύ ανησυχητική δεδομένου ότι πρόκειται αφενός για τις εφαρμογές με τα περισσότερα downloads στο Google Play, αφετέρου, έχουν αναπτυχθεί από κινεζικές εταιρείες που μοιράζονται τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί με την κινεζική κυβέρνηση. Αυτές είναι οι εφαρμογές:
- Selfie Camera
- Total Cleaner
- Smart Cooler
- RAM Master
- AIO Flashlight
- Omni Cleaner
- WaWaYaYa
- Emoji Flashlight
- Samsung TV Remote Control (via Peel Technologies, Inc.)
Όπως έδειξε η έρευνα του Buzzfeed, η κάθε εφαρμογή ζητούσε πολλές άδειες, όπως άδεια για πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας, στους αισθητήρες του smartphone στις προσωπικές πληροφορίες. Και όλα αυτά, αποτελούν ενδείξεις κακόβουλης εφαρμογής. Η Google προέβη στο blacklist έξι από τις προαναφερθείσες εφαρμογές, ενώ δήλωσε πως αλλάζει τη διαδικασία με την οποία αξιολογεί τα permissions και τα developers accounts από εδώ και στο εξής, αλλά ακόμη και έτσι φαντάζει εξαιρετικά εύκολο για εκείνους τους κακόβουλους developers να ξεγελάσουν το Google Play Store.
- Μην κατεβάζεις εφαρμογές με κακές αξιολογήσεις
- Πρόσεξε τι άδειες ζητούν. Για παράδειγμα το AIO Flashlight app ζητά 31 συνολικά permissions. Κανένα σωστό και ασφαλές flashlight app δεν ζητά τόσες πολλές.
- Πρόσεξε από που κατεβάζεις .apks
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Γιατι το Facebook εχει δει τι ζητάει απο άδειες !!!!!!!