Οι πωλήσεις στην παγκόσμια αγορά smartphone συνεχίζουν να πάσχουν καθώς μειώθηκαν κατά 4% σε μηνιαία βάση και 10% σε ετήσια βάση τον Μάιο του 2022. Ο Μάιος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας μείωσης των πωλήσεων σε μηνιαία βάση και ο 11ος συνεχόμενος μήνας μείωσης των πωλήσεων σε ετήσια βάση. Η πτώση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, αλλά ο πληθωρισμός, η επιβράδυνση της Κίνας, και η κρίση στην Ουκρανία, λέγεται ότι είναι οι κύριοι ένοχοι.

Οι παγκόσμιες αποστολές smartphone μειώθηκαν σε 96 εκατομμύρια μονάδες τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας ερευνών της αγοράς Counterpoint. Αυτή είναι η πρώτη φορά από το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο της πανδημίας το 2020 που οι μηνιαίες πωλήσεις smartphone έπεσαν κάτω από 100 εκατομμύρια.

Η συνεχιζόμενη πτώση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός, η πτώση της Κίνας και η κρίση στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός κάνει τους καταναλωτές να μένουν στα τηλέφωνά τους και να αποφεύγουν τις περιττές αγορές. Εμείς αναλύσαμε περισσότερο το θέμα του γιατί τελικά οι καταναλωτές δεν αγοράζουν πλέον νέα τηλέφωνα στο σχετικό editorial του μήνα.

Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τα smartphones ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Σύμφωνα με τον διευθυντή έρευνας Tarun Pathak, η ζήτηση για ένα smartphone ειδικά στις προηγμένες οικονομίες καθορίζεται από την αντικατάσταση, γεγονός που το καθιστά μια διακριτική αγορά. Και οι πληθωριστικές πιέσεις οδηγούν σε απαισιόδοξο καταναλωτικό συναίσθημα σε όλο τον κόσμο, με τους ανθρώπους να αναβάλλουν τις μη βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των smartphone.

Ο ίδιος είπε ότι η ενίσχυση του δολαρίου των ΗΠΑ πλήττει επίσης τις αναδυόμενες οικονομίες. Ένα τμήμα των καταναλωτών είναι πιθανό να περιμένει εποχιακές προσφορές πριν αγοράσει για να αντισταθμίσει ορισμένες από τις πιέσεις κόστους που δέχεται όλο και περισσότερο.

Η αγορά των smartphone επηρεάζεται επίσης σοβαρά από το lockdown στην Κίνα και την κρίση στην Ουκρανία. Το lockdown της Κίνας έχει πλήξει την εγχώρια ζήτηση και παρεμποδίζει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Από την άλλη, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μείωση της ζήτησης στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον μακροοικονομικό δείκτη της Counterpoint, η παγκόσμια αγορά smartphone πιθανότατα θα συνεχίσει να αιμορραγεί όλο το καλοκαίρι. Ωστόσο, η αγορά αναμένεται να ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο, κυρίως λόγω της βελτιωμένης κατάστασης στην Κίνα και της βελτίωσης του ισοζυγίου προσφοράς-ζήτησης στην τεχνολογική αλυσίδα εφοδιασμού.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.