Η Mayo Clinic εργάζεται σε έναν αλγόριθμο που αναλύει δεδομένα από ηλεκτροκαρδιογραφήματα που έχουν καταγραφεί σε Apple Watch. Αυτός ο αλγόριθμος θα μπορεί να ανιχνεύσει μια αδύναμη καρδιακή αντλία απευθείας από αυτές τις δοκιμές ΗΚΓ. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να ενημερώνει τους χρήστες για απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, χωρίς να βρίσκονται σε ιατρικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την STAT, αυτός ο αλγόριθμος παρουσιάστηκε στο συνέδριο Heart Rhythm Society στο Σαν Φρανσίσκο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αλγόριθμος εντόπισε με ακρίβεια αδύναμες καρδιακές αντλίες σε μικρό αριθμό ασθενών. Αυτό το τεστ αποτελεί μέρος μιας αποκεντρωμένης μελέτης που περιλαμβάνει 125.000 ΗΚΓ τεστ με Apple Watch με συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ και 11 χώρες.

Αυτό αποδεικνύει ότι είναι δυνατός ο σχεδιασμός μελετών για την εξερεύνηση της χρησιμότητας του single-lead (EKG) από συσκευές όπως τα Apple Watch για κλινικά προβλήματα και θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία καθημερινής χρήσης συσκευών που μπορούν να εντοπίζουν καρδιακά προβλήματα σε τέτοιο βαθμό.

Η μελέτη χρησιμοποίησε επίσης δεδομένα από περισσότερα από 2.400 άτομα που έκαναν πρόσφατα ΗΚΓ. Μια εφαρμογή από την Mayo Clinic αναλύει τις ανιχνεύσεις ΗΚΓ χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο. Από τους 16 ασθενείς που λέγεται ότι είχαν αδύναμες καρδιακές αντλίες, οι 13 διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Αν και είναι καλύτερο να γίνεται χρήση του αλγορίθμου σε ασθενείς που έχουν περισσότερες πιθανότητες καρδιακών προβλημάτων, δεν είναι σαφές ποιος θα ωφεληθεί πραγματικά. Ωστόσο, η κλινική εργάζεται για τη βελτίωση του αλγορίθμου, ώστε να γίνεται διαρκώς πιο χρήσιμος σε μεγαλύτερο πλήθος χρηστών.

Αυτήν τη στιγμή εργάζεται σε μια μελέτη που θα περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο άτομα σε όλο τον κόσμο για να δοκιμάσει διάφορους αλγόριθμους καρδιακής λειτουργίας. Στόχος της είναι να ανιχνεύσει νωρίτερα τις καρδιακές παθήσεις στους ασθενείς, ώστε να μπορούν να λάβουν θεραπεία πριν τα πράγματα χειροτερέψουν.

Σύμφωνα με το άρθρο της STAT, μια αδύναμη καρδιακή αντλία είναι θεραπεύσιμη και επηρεάζει περίπου το 3% των ανθρώπων παγκοσμίως. Κάποιος με αδύναμη καρδιακή αντλία διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο αρρυθμιών και καρδιακών παθήσεων.

Άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, άνω των 60 ετών, μπορεί να έχουν αδύναμη καρδιακή άντληση και να μην το γνωρίζουν. Επίσης, μπορεί να μην πηγαίνουν συχνά στον γιατρό. Οπότε, ένα ρολόι, όπως ένα Apple Watch, θα μπορούσε να τους ενημερώσει ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να ελέγξουν, πριν τα πράγματα γίνουν πιο σοβαρά.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.