Όταν αναφέρεται το λογισμικό antivirus σε μια συζήτηση, κάποιος συνήθως θα σας πει ότι δεν χρειάζεται ένα antivirus, αν είσαι προσεκτικός. Αυτός δεν είναι η αλήθεια. Η ιδέα ότι το λογισμικό antivirus είναι μόνο απαραίτητο για τους ανεύθυνους χρήστες είναι μύθος και μάλιστα, επικίνδυνος. Σε μια εποχή, όπου ανακαλύπτονται zero-day vulnerabilities και πωλούνται στο οργανωμένο έγκλημα, ακόμη και οι πιο προσεκτικοί χρήστες μπορούν να την πατήσουν.

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι θα συναντήσεις malware στο PC σου αν κατεβάζεις ύποπτα αρχεία, επισκέπτεσαι ύποπτες ιστοσελίδες και έχεις ενεργοποιημένο το plug-in της Java στον browser σου. Αλλά αν και αυτοί, είναι μερικοί από τους πιο συχνούς τρόπους να κολλήσεις κάποιο malware, δεν είναι οι μόνοι. Τα zero day exlpoits, είναι ευπάθειες που βρίσκουν πρώτα οι εγκληματίες. Από τη στιγμή που δεν τις γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να προστατευθούμε. Σε events όπως Pwn2Own και Pwnium, οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται να βρουν ευπάθειες σε fully patched software όπως Chrome, Firefox, Internet Explorer, Adobe Flash έναντι κάποιας αμοιβής. Αυτοί οι browsers και τα plugins αναπόφευκτα αποτυγχάνουν, καθώς οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν unpatched security flaws για να σπάσουν την ασφάλεια.

Αυτές οι ευπάθειες διορθώνονται μόλις ανακαλυφθούν, αλλά νέες κάνουν συνεχώς και αναπόφευκτα την εμφάνισή τους. Με άλλα λόγια, ένα PC μπορεί να μολυνθεί απλά και μόνο από μια επίσκεψη σε κάποια ιστοσελίδα. Ακόμη και νόμιμες ιστοσελίδες που εμπιστεύεσαι εγκυμονούν κινδύνους.

Το Antivirus είναι το τελευταίο στάδιο προστασίας!

Ένα antivirus είναι το τελευταίο επίπεδο προστασίας σου. Αν ένα website χρησιμοποιεί κάποιο security flaw στον browser ή σε ένα plug-in όπως ο flash player, συχνά θα προσπαθήσει να προβεί στην εγκατάσταση malware, keyloggers, Trojans, rootkits κ.α. Αν μια ευπάθεια τύπου zero-day υπάρχει στο λογισμικό που χρησιμοποιείς, το antivirus είναι το τελευταίο επίπεδο άμυνας. Μπορεί να μην σε προστατέψει απέναντι στη zero day ευπάθεια, αλλά θα μπορέσει να πιάσει το malware που εγκαταστάθηκε μέσω της zero day ευπάθειας και να το βάλει σε καραντίνα. Δεν θα πρέπει να είναι το μόνο επίπεδο προστασίας, το προσεκτικό browsing είναι επίσης σημαντικό, αλλά πρέπει να είναι ένα από τα επίπεδα προστασίας που χρησιμοποιείς. Και δεν υπάρχει λόγος να μην τρέξεις κάποιο antivirus στο Windows PC σου.

Γιατί δεν θα έτρεχες ένα Antivirus;

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι ένα antivirus επιβραδύνει τον υπολογιστή. Αυτό πράγματι είναι αλήθεια για μερικά προγράμματα. Παλαιότερα ναι, αυτό ήταν πρόβλημα, αλλά τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει. Τα PCs σήμερα είναι πολύ πιο γρήγορα από ότι παλαιότερα. Μάλιστα, στα Windows 10 μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Windows Defender, είναι απλό, ελαφρύ και δεν περιέχει διαφημίσεις ούτε σε προτείνει να αγοράσεις πρόσθετα features, απλά κάνει τη δουλειά του. Τέλος, καλό είναι να προβείς και στην εγκατάσταση του Malwarebytes και να το έχεις μαζί με το Windows Defender.

Το antivirus είναι ένα μόνο επίπεδο προστασίας. Κανένα δεν είναι τέλειο φυσικά, για αυτό πρέπει να προσέχεις τα αρχεία που κατεβάζεις, να διατηρείς ενημερωμένα τα προγράμματα και να απεγκαθιστάς λογισμικό όπως το Java. Και πάλι όμως χρειάζεται, όσιο προσεκτικός και να είσαι.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.