Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά μια βόμβα μαύρης τρύπας, που είναι ικανή να φτάσει την ισχύ μιας μαύρης τρύπας, ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να μάθουμε περισσότερα για το τι πραγματικά μπορούν να κάνουν.
Αντί να αναδημιουργήσουν μια πραγματική μαύρη τρύπα, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης την αντικατέστησαν με μια διάταξη καθρέφτη σχεδιασμένη να ενισχύει τα μαγνητικά πεδία.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι η μαύρη τρύπα όντως εξερράγη, αλλά στην πραγματικότητα «δεν συνέβη τίποτα σοβαρό».
«[Ήταν] περισσότερο ένα «κρακ» παρά ένα πραγματικό εκρηκτικό «μπαμ»», δήλωσε η Danielle Faccio, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.
Πως δημιούργησαν τη βόμβα μαύρης τρύπας;
Το να παίρνουμε ενέργεια από κάτι που περιστρέφεται δεν είναι κάτι νέο. Σκεφτείτε μια μπάλα του τένις που επιταχύνεται όταν χτυπηθεί από μια ρακέτα που περιστρέφεται. Η ενέργεια της περιστροφής μεταφέρεται στην μπάλα μέσω της ρακέτας. Αρκετά πιο απλοποιημένα, κάπως έτσι λειτουργεί το πείραμα.
Χάρη στη γενική σχετικότητα, τα αντικείμενα που περιστρέφονται γύρω από μια μαύρη, φαίνεται πως αποκτούν ενέργεια από το πουθενά. Βέβαια, στην πραγματικότητα, αποκτούν ενέργεια από την ενέργεια της μαύρης τρύπας και της τεράστιας βαρύτητάς της.
Στη φύση, αυτή η διαδικασία προκαλεί τον εκθετικό πολλαπλασιασμό της ενέργειας μέχρις ότου ολόκληρο το σύστημα εκραγεί καταστροφικά. Ωστόσο, οι ερευνητές αντικατέστησαν μια πραγματική μαύρη τρύπα με μια εξελιγμένη διάταξη κατόπτρου σχεδιασμένη να ενισχύει τα μαγνητικά πεδία και το κατασκεύασμα πράγματι εξερράγη όπως είχε προβλεφθεί.
«[Ήταν] περισσότερο ένα «κρακ» παρά ένα πραγματικό εκρηκτικό «μπαμ», εξήγησε η καθηγήτρια Danielle Faccio, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, αναφέρει η Express.
Αν και η δοκιμή ήταν επιτυχημένη και ασφαλής, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως αν κάποιος κλιμακώσει το μέγεθος, το χτύπημα θα είναι πιο σοβαρό.
Ο μηχανισμός που κατασκεύασαν λειτουργεί μέσω υπερακτινοβολίας, μιας διαδικασία που η ενέργεια μεταφέρεται από περιστρεφόμενα αντικείμενα, σε ακτινοβολία.
Περιγράφοντας το οπτικό εφέ, ο Δρ. Φάτσιο εξήγησε: «Βλέποντας το από έξω, θα δείτε ένα αντικείμενο ή κύμα να ανακλάται μακριά από τη μαύρη τρύπα και να αποκτά ενέργεια στη διαδικασία».
WeTransfer: Εκπαιδεύει τεχνητή νοημοσύνη με τα αρχεία μας; Καλύτερες εναλλακτικές
«Αν τώρα δημιουργήσετε μια περιβάλλουσα κοιλότητα ή καθρέφτη κάποιου είδους, έτσι ώστε το κύμα να ανακλάται μπρος-πίσω μεταξύ του καθρέφτη και της μαύρης τρύπας, θα έχετε ένα συνεχές και ακανόνιστο φαινόμενο ενίσχυσης».
Όσο τα επίπεδα ενέργειας ανταλλάσσονται, συνεχίζουν να αυξάνοντας σε τέτοιο βαθμό που τελικά προκαλούν έκρηξη σε όλο το σύστημα.
«Τα ηλεκτρικά εξαρτήματα στη διάταξή μας κυριολεκτικά εκρήγνυνται!», αναφώνησε ο Δρ. Φάτσιο, αφηγούμενος την ένταση των πειραμάτων τους.
Ευτυχώς για την ανθρωπότητα, αν και το πείραμα είχε μεγάλη επιτυχία, η ιδέα μιας πραγματικής βόμβας που τροφοδοτείται από μια πραγματική μαύρη τρύπα, είναι μια μακρινή φαντασίωση. Από την άλλη, θα ήταν και ένας τρόπος να δημιουργήσουμε ένα Death Star στην πραγματικότητα, αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ενέργεια.
Παράλληλα, η πιο κοντινή σε εμάς μαύρη τρύπα, βρίσκεται στα 1.500 έτη φωτός από τη Γη, οπότε δεν έχουμε τρόπο να πάμε.
Η ερευνητική ομάδα πιστεύει επίσης ότι αυτή η νέα επιστημονική προσέγγιση θα μπορούσε να βελτιώσει τις υπάρχουσες μεθόδους συλλογής ενέργειας στο μέλλον.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.